DOC// Fost secretar de stat al MEC prins de ANI cu avere nejustificată în mărime de peste 2 milioane de lei

Tatiana Gherța
13/07/2023
youth.md

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privința fostului secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și funcționarului cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ivan Gheorghiu. Urmare a examinării unei sesizări parvenite în septembrie 2021, ANI a constatat că funcționarul ar fi dobândit o avere nejustificată în mărime de peste 2 milioane lei. 

Potrivit sesizării depuse, petiționarul a solicitat examinarea declarațiilor de avere și interes depuse de funcționar în condițiile în care informațiile prezentate diferă de la o perioadă la alta. 

„Petiționarul solicită examinarea Declarațiilor de avere și interese depuse de Gheorghiu Ivan pentru anul 2018 în calitate de șef de catedră la Academia ”Ștefan cel mare” a MAI, pentru anul 2019 și 2020 în calitate de Secretar de Stat în cadrul MECC. Din declarațiile menționate petiționarul a reținut că în declarația pentru anul 2018 este indicat la Capitolul III Bunuri imobile, subcapitolul B, un apartament cu anul dobândirii 2001, care nu mai este trecut în anii următori. În schimb, în Declarația pentru anul 2019 este indicat un alt apartament cu anul dobândirii 2019 la care se mai adaugă încă unul cu anul dobândirii 2020 în Declarația pentru anul 2020 (depusă la 26.03.2021). În declarațiile menționate, la Capitolul VIII ”Interese personale” nu este indicat calitatea de Președinte al Federației Naționale de Lupte Libere, care poate fi confirmată atât prin Extrasul din Registrul de Stat al persoanelor juridice din 17 ianuarie 2019, cât și procesul verbal al Adunării Generale a Federației de Lupte din 19 decembrie 2018”, se menționează în sesizare.

Urmare a examinării declarațiilor despuse în perioada 2018-2021, inspectorul de integritate a constatat că funcționarul cu statut special nu a declarat în modul corespunzător datele privind bunurile deținute și veniturile obținute. Mai mult, ANI a constatat existența diferenței substanțiale în mărime de 2.184.037 (două milioane o sută optzeci și patru mii teizeci și șapte) MDL, între averea dobândită și veniturile obținute de către dl Gheorghiu Ivan, funcționar public cu statut special în cadrul MAI și secretar de stat în cadrul MECC, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi. 

Deși inspectorul de integritate a solicitat informații suplimentare de la subiectul supus controlului, răspunsurile nu au justificat în totalitate proveniența banilor. 

„Subiectul declarării și membrii de familie au efectuat cheltuieli ce depășesc veniturile obținute, și anume au folosit resurse financiare pentru achiziționarea a două apartamente și alimentarea conturilor cu numerar. Informația prezentată de către subiectul controlului în apărarea sa nu a fost suficientă pentru a justifica în totalitate proveniența mijloacelor bănești”, a menționat ANI.

Actul de constatare a fost transmis în instanța de judecată competentă spre examinare. În cazul rămânerii definitive a acestuia, lui Ivan Gheorghiu riscă să-i fie încetate raporturile de muncă, precum și să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția celor elective, timp de 3 ani. Totodată, după rămânerea definitivă a actului,  averea acestuia va fi confiscată.

Acesta nu este primul control al averii la care a fost supus fostul secretar de stat al MEC, Ivan Gheorghiu. ANI-ul a mai verificat averea funcționarului după ce s-a aflat că acesta a cumulat funcția publică cu alte funcții remunerate din domeniul sportului. În acel moment Gheorghiu menționa că, „Toate activitățile mele au caracter științific și didactic și nu contravin legii”. 

Precizăm că, Ivan Gheorghiu a fost numit Secretar de Stat în domeniul tineret și sport în toamna anului 2019, în timpul Guvernului condus de Ion Chicu și susținut de partidul Socialiștilor. S-a aflat în funcția de secretar de stat până în august 2021. Gheorghiu și-a continuat activitatea, în perioada august 2021 - aprilie 2022, în funcția publică cu statut special de prorector pentru administrare și gestionare proiecte al Academiei ”Ștefan cel Mare” a MAI.

Tatiana Gherța
13/07/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii