Doc // Fostul acuzator Roman Statnîi a solicitat recuzarea procurorului general. Ce a decis instanța

Julieta Savițchi
07/07/2020

Curtea Supremă de Justiție a respins cererea fostului procuror Anticorupție, Roman Statnîi, privind recuzarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, ca fiind neîntemeiată.

Roman Statnîi a declarat în cererea de recuzare că există mai multe momente care pun la îndoială imparțialitatea lui Stoianoglo ca procuror.

În argumentarea cererii, învinuitul Roman Statnîi a menționat că, prin ordonanţa din 27 februarie 2020 a procurorului general a fost pornită urmărirea penală în privința sa. Prin ordonanţa din 25 martie a procurorului a fost recunoscut în calitate de bănuit, iar la 25 mai i-a fost adusă la cunoştinţă ordonanţa de recunoaştere în calitate de bănuit.

Autorul cererii de recuzare a adus mai multe exemple când Alexandr Stoianoglo s-a expus public, declarându-l vinovat și consideră că, prin declaraţiile respective, procurorul general a admis încălcarea principiului prezumției nevinovăției, deoarece nu există nicio hotărâre prin care s-ar fi constatat ilegalitatea acţiunilor lui Roman Statnîi.

Instanța și-a argumentat decizia precum că afirmațiile din conținutul cererii nu sunt însoțite și susținute prin dovezi care ar reda rolul și statutul procesual al procurorului general în cadrul procesului penal vizat. „Autorul cererii de recuzare nu a indicat căror norme de drept procesual penal, în raport cu cauza penală în care este învinuit, contravin acțiunile procurorului general Alexandr Stoianoglo”, se arată în decizia CSJ.

Amintim că Roman Statnîi este învinuit că ar fi fabricat o cauză penală pe numele fostului director al fabricii de conserve Natur Bravo din Cupcini, Evgheni Kheyman, care e învinuit și condamnat pentru escrocherie. Plângerea care a stat la baza deschiderii dosarului a fost depusă de soția lui Evgheni Kheyman, care pretinde că Statnîi l-ar fi deposedat de bunuri pe soțul ei, iar acesta este dat în urmărire generală după ce a fot condamnat la patru ani cu executare de către Curtea de Apel Chișinău.

Sergiu Moraru, avocatul lui Statnîi, susțune că acuzatorii au formulat cele cinci capete de acuzare în baza celor declarate de soția lui Evgheni Kheyman, care spune că auzit acuzațiile de la soțul ei. „Nu a fost audiată partea vătămată, nu au fost audiați martori, nu au fost prezentate probe. Timp de două luni în privința clientului meu au fost efectuate măsuri speciale de investigație, i-au fost interceptate telefoanele, dar nu i s-a confirmat vinovăția”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Evgheni Kheyman este cetățean al Federației Ruse și se declară membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova. În plângerea depusă anul trecut la Procuratura Generală, acesta susține că procurorul Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen.

Roman Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la sugestia procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Ultimul dosar de rezonanță aflat în gestiunea lui Roman Statnîi a fost cel intentat pentru îmbogățire ilicită fostului vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală.

 

Julieta Savițchi
07/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii