Fostul apărător al lui Vlad Filat a contestat decizia primei instanțe, care l-a obligat să dezmintă public mai multe afirmații făcute despre fostul premier. Igor Popa urma să se dezică de propriile afirmații, care se referă la o pretinsă amiciție între Vlad Filat și fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc.
Ex-premierul susţine că avocatul Igor Popa i-a lezat onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională, atunci când a afirmat că ar fi primit cadouri de la Vlad Plahotniuc și că, atunci când era în detenție, tot Plahotniuc îi organiza mese copioase.
În luna aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea fostului avocat al ex-premierului de strămutare a cauzei. Magistrații s-au pronunțat pentru reluarea examinării în instanța de fond.
În luna iunie curent, magistrații l-au obligat pe Popa dezmintă informațiile. Conform deciziei, Popa urmează să dezmintă informațiile false și defăimătoare răspândite, care ar urma să aibă următorul conținut.
”Eu, *****, dezmint, ca fiind false și defăimătoare informațiile răspândite de mine în cadrul emisiunii ”Secretele puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV din data de 23 septembrie 2020, ora 20:00, prin care l-am acuzat pe ***** că: [...] a plătit din banii contribuabililor noștri minim două milioane de dolari pentru servicii de Facebook și trolling; [...] a beneficiat de cadouri de la Plahotniuc când era în detenție, precum și masă copioasă cu șampanie și prieteni; [...] s-a îmbătat și nu ajungea la celulă; [...] a furat 100 milioane de euro din băncile moldovenești; [...] a săvârșit o nouă infracțiune când se afla în penitenciar; [...] a vândut bunurile sechestrate de procurori de la ***** și Iași; [...] a primit o mită de trei milioane; [...] Filat este capul unei organizații criminale; [...] a comis o crimă din penitenciar prin aceea că a vândut bunurile sechestrate de stat; [...] a comis adulter”.
Fostul apărător al lui Filat nu s-a conformat și a depus cerere de apel.
În anul 2020, Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților din Moldova a decis să-i retragă licența fostului apărător al lui Vlad Filat. Drept motiv a servit o plângere depusă de fostul premier care a punctat că apărătorul ar fi încălcat normele deontologice atunci când a făcut a declarat la o emisiune televizată că Vlad Filat ar fi fost complicele lui Vlad Plahotniuc în frauda bancară, ar fi vândut bunurile aflate sub sechestru, ar deţine conturi bancare în afara ţării pe numele unor persoane interpuse şi ar continua să discute la telefon cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc..
În 2017, baroul de avocați Popa și Asociații l-a acționat în judecată pe Vlad Filat, cerându-i să achite 1,317 milioane de euro, 105 mii de dolari americani și 230 de mii de lei, bani pe care fostul premier i-ar fi datorat pentru serviciile juridice prestate în perioada ianuarie 2016 – aprilie 2017.
În noiembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea. Vlad Filat l-a acuzat ulterior pe Igor Popa că acesta ar fi făcut jocul lui Plahotniuc.
Vlad Filat a fost reținut în toamna anului 2015 în baza unui denunț depus de liderul fugar al partidului Șor, Ilan Șor, care a declarat că Filat i-a cerut cadouri valoroase si bani. Ex-premierul a fost condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă și a primit 9 ani de închisoare cu executare. Reducerea pedepsei din cauza condițiilor de detenție proaste a permis eliberarea lui Vlad Filat în decembrie 2019.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii