DOC // Fostul director al Consiliului de Administrație al ANRE, Ghenadie Pârțu, iertat în 2015 de CNI, a încălcat din nou legea

Ilie Gulca
04/08/2021
Fostul director al Consiliului de Administrație al ANRE, Ghenadie Pârțu (primul din dreapta). Foto: Anticoruptie.md

Fostul director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE), Ghenadie Pârțu, a încălcat legea Autorității Naționale de Integritate. El s-a angajat la SRL Chișinău-Gaz încălcând astfel termenul legal de un an de zile în care nu avea dreptul să facă acest lucru. În 2015, Comisia Națională de Integritate a depistat că același Pârțu nu a declarat trei case, trei mijloace de transport, conturi bancare și acțiuni într-o societate, dar l-a iertat.

ANI a emis act de constatare în privința fostului director al Consiliului de Administrare al ANRE. Pârțu a fost prins cu încălcarea regimului juridic al restricțiilor și limitărilor. 

Pârțu a fost desemnat în funcția de director al Consiliului de Administrație al ANRE în 2013 prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova. A deținut funcția pe o perioadă de cinci ani, timp în care a emis decizii legate inclusiv de domeniul gazelor naturale. Ulterior, după doar două luni de la încetarea mandatului în cadrul Consiliului, a fost angajat la SRL Chișinău-Gaz în calitate de consultant al directorului.

Conform Regulamentului de organizare și funcționare al ANRE, în decurs de un an după încetarea mandatului de director al Consiliului de Administrație, fostul deținător al acestei funcții nu are dreptul să ocupe posturi în întreprinderea energetică a cărei activitate este reglementată de ANRE.

Ghenadie Pârțu susține că a respectat toate normele legale numai că inspectorul de integritate a respins argumentele fostului director. Actul emis de ANI este definitiv, ceea ce denotă faptul că i se vor înceta raporturile de muncă.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au relevat în cadrul unei anchete că același Ghenadie Pârțu nu și-a declarat toate veniturile obținute în 2014, ci doar pe cele de la obținute în perioada deținerii mandatului la ANRE.

Pârțu nu a indicat atunci mai multe conturi bancare și faptul că deține cote-părți la câteva entități economice. Conform unui act de constatare emis de Comisia Naţională de Integritate pe 23 aprilie 2015, Pârțu nu a indicat în declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2014 următoarele bunuri: trei bunuri imobile situate în orașul Rezina; trei mijloace de transport; patru conturi bancare; 192 de acțiuni la o societate pe acțiuni și cotă-parte în capitalul social al unor societăți.

Ilie Gulca
04/08/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii