DOC//  Fostul ministru democrat al Agriculturii, Liviu Volconovici, „reabilitat” de Curtea de Apel

Viorica Mija
24/11/2023
Sursa foto: Sandu Tarlev

Curtea de Apel Chișinău a casat decizia instanței de fond și a dispus anularea actului de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI) în privința ex-rectorului Universității Agrare, Liviu Volconovici. Ultimul, care a fost și ministru al Agriculturii în perioada guvernării democrate,  era suspectat că ar fi semnat acte administrative favorabile pentru fiii săi. Decizia este executorie din momentul emiterii, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni.

Autoritatea Națională de Integritate a fost sesizată în data de 8 octombrie curent. Mai precis, Liviu Volconovici ar fi angajat două persoane cu care ar fi în relații de rudenie. În cadrul verificărilor prealabile, inspectorul de integritate a solicitat explicații de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), reieșind din faptul că Universitatea Agrară a trecut în componența UTM în urma reformei din educație. Actele remise ar confirma calitatea de persoane apropiate între Liviu Volconovici și cei doi angajați. Astfel, pentru o verificare minuțioasă, a fost dispusă inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictului de interese pe numele ex-rectorului Universității Agrare de Stat din Moldova.

În anul 2020, ANI a constatat că Liviu Volconovici a semnat, în anii 2017 – 2018, din poziția de rector al Universității Agrare, 6 acte ce îi vizează pe fiii săi.

Atunci, în explicația pentru ANI, Liviu Volconovici a declarat că „nu poate fi vorba de interes personal sau un conflict de interese real atunci când fiul meu este admis cu una din cele mai înalte note – 9,4, și de o comisie formată din 9 persoane, nu poate fi vorba de un conflict de interese real atunci când fiul meu individual aplică și câștigă dreptul de a participa la o conferință (plătită integral din sursele organizatorilor) și nu poate fi calificat drept conflict de interese când după 2 ani de eforturi și reușită academică a fiului meu (numele este blurat în actul de constatare) am semnat diploma de masterat a acestuia”.

Liviu Volconovici a fost ministrul PDM al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului și este cumătru cu deputatul transfug Sergiu Sîrbu, actualmente cercetat penal, pe care l-a angajat în calitate de lector la Universitatea Agrară.

Viorica Mija
24/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii