Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au declarat drept inadmisibil recursul depus de către fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Ultimul a contestat decizia instanței de apel, care i-a respins cererea în care a cerut anularea ordinului semnat de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, în ianuarie 2020, prin care a fost suspendat din funcție.
În motivarea recursului, Viorel Morari a indicat că, la emiterea soluţiei de respingere a acţiunii, instanţele de judecată ar fi încălcat normele de drept material, nu au aplicat corespunzător legea şi au interpretat-o eronat.
Totodată, Morari a amintit că „instanţele de judecată ierarhic inferioare au ignorat prevederile cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul), care indică la obligativitatea avizului pentru autoritatea sau persoana cu funcţie de răspundere care l-a primit”.
Mai exact, conform avizului Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, din 4 iunie 2021, i-a fost recomandat Procuraturii Generale să „înceteze imediat orice acţiuni de răfuială, presiune, dezavantajare, discriminare, care rezultă sau sunt în legătură cu dezvăluirea publică, în privinţa avertizorului de integritate Viorel Morari”.
Reclamantul a mai subliniat că „instanţele de judecată nu au ţinut cont de existenţa unor suspiciuni de părtinire din partea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, la emiterea actului administrativ contestat, deoarece acesta s-a expus public în cadrul interviului la funcţia de Procuror General în faţa Consiliului Superior al Magistraturii, în baza propriei percepţii, referitor la activitatea Procuraturii Anticorupţie, invocând anumite ilegalităţi”.
Viorel Morari a fost demis din funcție pe 12 august 2021, după o perioadă în care fusese suspendat. În luna ianuarie 2023, după deciziile nefavorabile ale instanțelor de fond și de apel, Curtea Supremă de Justiție i-a admis recursul, constatând ilegal actul privind delegarea sa în altă funcție și instituirea controlului la Procuratura Anticorupție.
Decizia a fost pronunțată de președintele ședinței, judecătorul Tamara Chișca-Doneva și magistrații Ala Cobăneanu, Nicolae Craiu, Aliona Miron și Iurie Bejenaru.
„Verificând legalitatea deciziei contestate în raport cu prevederile aplicabile cauzei, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție constată că concluziile instanțelor de judecată ierarhic inferioare și soluția dată 8 în sensul respingerii acțiunii în contencios administrativ depusă de Viorel Morari sunt neîntemeiate, fapt ce rezultă din aprecierea arbitrară a probelor administrate la materialele cauzei și interpretarea eronată a prevederilor legale aplicabile raportului juridic litigios”, se arată în hotărâre.
Viorel Morari are statutul de învinuit într-un dosar pentru amestec în înfăptuirea justiției, fapt negat de acesta. Potrivit anchetei, în martie 2017, Morari ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni ar fi fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.
Morari a subliniat că toate acuzațiile împotriva sa fac parte dintr-un scenariu de răfuială pus la cale de fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, la solicitarea omului de afaceri Veaceslav Platon.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii