Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut recuzarea judecătoarei Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mariana Ursachi, care face parte din completul care examinează cauza magistratului Radu Grecu vs CSM, după ce Consiliul și-a dat acordul pentru urmărirea sa penală pentru corupere pasivă și trafic de influență. Mariana Ursachi (Pitic), care urmează să fie evauată, a depus de două ori cereri de recuzare a membrului Comisiei Vetting, Andrei Bivol. Portalul Anticoruptie.md a obținut o copie a cererii de recuzare din 17 ianuarie, în care magistrata își exprimă temerile privind nepărtinirea lui Bivol. De altă parte, Comisia a menționat că activitatea profesională a membrului său nu poate în niciun fel afecta exercițiul evaluării.
CSM și-a motivat cererea de recuzare prin faptul că Mariana Ursachi a fost anterior sancționată disciplinar de Consiliu și „nu va putea judeca într-o manieră imparţială cauza având o predispoziţie şi o prejudecată efectivă cu privire la una din părţi și anume față de Consiliu”. Ursachi a contestat decizia, iar cauza este în proces de pregătire pentru dezbaterile judiciare.
Colegiul CSM a constatat că cererea depusă de CSM este una selectivă, deoarece Mariana Ursachi a examinat și alte cauze unde parte în proces a fost CSM.
„Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție consideră că cererea de recuzare depusă de Consiliul Superior al Magistraturii este o cerere selectivă, deoarece din data de 04 aprilie 2024, momentul în care prin încheierea Curții Supreme 4 de Justiție s-a constatat că cererea de chemare în judecată depusă de Mariana Ursachi împotriva Consiliului Superior al Magistraturii întrunește exigențele prevăzute la art. 211-212 din Codul administrativ, urmând pregătirea cauzei pentru dezbateri judiciare și pînă la data de 31 mai 2024, momentul depunerii prezentei cereri de recuzare, judecătorul Mariana Ursachi a examinat și alte cauze unde parte în proces a fost Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată în decizia CSJ.
Judecătoarea Mariana Ursachi a fost criticată de reprezentanții puterii, inclusiv premierul Dorin Recean, după ce a participat la luarea deciziei privind anularea a 21 de hotărâri de nepromovare emise de Comisia Pre-Vetting.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii