DOC// Lupta pentru putere la Criuleni// Consiliul raional a contestat decizia judecătorească privind repunerea în funcţie a doi vicepreşedinţi de raion, cu probleme de integritate

Julieta Saviţchi
10/09/2021

Consiliul Raional Criuleni a contestat în instanţa ierarhic superioară decizia Judecătoriei Criuleni prin care vicepreşedinţi raionului, Oleg Ogor şi Roman Onica, demişi pentru probleme de integritate, au fost repuşi în funcţie. Concomitent, a fost depusă şi o plângere la Inspecţia judiciară pe motiv că Alexandru Motricală, magistratul care a luat decizia, ar fi cumătru cu Oleg Ogor.

Faptul contestării deciziei de repunere în funcţie a celor doi vice-preşedinţi a fost confirmată de către Dorin Botnarenco, avocatul contractat de către Consiliul Raional Criuleni.

Oleg Ogor şi Roman Onica au fost demişi toamna trecută cu majoritatea voturilor consilierilor locali după ce Autoritatea Naţională pentru Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor.

Cei doi s-au adresat în instanţa de fond, iar la 6 august 2021 au primit câştig de cauză. Decizia a fost luată, vineri, de către Judecătoria Criuleni.

Pe lângă repunerea în funcţie, instanţa a dispus ca lui Ogor şi Onica să le fie achitate salariile pentru perioada în care au lipsit de la muncă. Cei doi au s-au prezentat a doua zi la locul de muncă, fără ca să aştepte ca decizia instanţei să intre în vigoare, iar Consiliul Raional Criuleni să adopte o hotărâte privind executarea deciziei judecătoreşti.

La 2 septembrie 2021, Consiliul Raional Criuleni a luat o decizie privind repunerea în funcţie a lui Ogor şi Onica, fără a le deconta salariile.

Aminitim că, pe 21 mai, ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Roman Onica. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate din decembrie 2019, exercitând timp de mai multe luni funcția de vicepreședinte al raionului concomitent cu mandatul de consilier în unul dintre consiliile locale ale raionului Criuleni.

La 16 iulie, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor. Cazul a fost semnalat de către Portalul anticoruptie.md pe 1 iunie, în urma unei sesizări pe Harta Corupției. Inspectorii de integritate au stabilit că în perioada decembrie 2019 – martie 2020, Oleg Ogor a deținut concomitent, contrar legislației în vigoare, două funcții publice – mandatul de vicepreședinte de raion și calitatea de consilier în Consiliul raional Criuleni.

Judecătoria Chişinău, oficiul Râşcani, a respins contestaţia lui Ogor şi a lăsat în vigoare actul emis de ANI. Plângerea lui Onica se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

Portalul Anticoruptie.md a semnalat anterior și incompatibilitatea funcțiilor admisă de Ala Ungurean, care, timp de aproape trei luni, pe lângă funcția de șefă a Direcției Educație, a deținut mandatul de consilier raional.

ANI a constatat încălcarea regimului incompatibilităţilor şi în privinţa Alei Ungurean, iar aceasta a constestat documentul în instanţă. Ala Ungurean a fost demisă în octombrie 2020, împreună cu şefa Direcţiei finanţe a raionului Criuleni, Olga Simon. Ambele funcţionare a fost însă aprobate în funcţie de către noua majoritate formată în Consiliul raional Criuleni la finele anului trecut.

Portalul Anticoruptie.md a publicat o anchetă în care se arată că în perioada stării de urgență, fiind în funcția de vicepreședinte al raionului Criuleni, Oleg Ogor a reușit să atragă din fondul de rezervă al raionului 170.000 de lei pe contul firmei sale, pentru cazarea medicilor din linia întâi într-o tabără care îi aparține.

În anchetă figura și Olga Simon, o persoană din anturajul lui Oleg Ogor, pe care acesta a ajutat-o să-și repare automobilul personal din contul bugetului raional, lucru constatat de Inspecţia Financiară.

Julieta Saviţchi
10/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii