DOC// „Meci de onoare”, pierdut definitiv de primarul Ion Ceban

Viorica Mija
23/11/2023
Colaj CIJM

Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea Judecătoriei Chişinău, sediul Centru, la cererea de chemare în judecată înaintată de primarul Ion Ceban împotriva fostului ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco. Astfel, ultimul nu va mai fi nevoit să-și ceară scuze publice pentru declarațiile făcute în adresa edilului de Chișinău. Soluția instanței de apel poate fi însă contestată la Curtea Supremă de Justiție.

În luna mai curent, instanța de fond a respins ca fiind neîntemeiată acțiunea în instanță a primarului de Chișinău, Ion Ceban, împotriva ex-ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Ceban a depus cererea în urma unor declarații făcute de Litvinenco, pe care le consideră defăimătoare și false.

Ceban s-a plâns pe declarațiile ex-ministrului Litvinenco, făcute într-o conferință de presă. Ultimul, fără a-i menționa numele, a declarat:  „Pe lângă acești doi criminali cu acte în regulă pe nivel internațional, în lista sancțiunilor sunt incluși mai multe personaje care au încercat să falsifice alegerile municipale, prezidențiale, parlamentare, inclusiv unele grupuri de inițiativă pentru constituirea de partide, chipurile de sorginte proeuropeană, dar care au fost finanțate de către serviciile secrete rusești”.

Ion Ceban a explicat în cererea adresată instanței că „deși pârâtul nu a indicat direct numele reclamantului sau denumirea Mișcarea Alternativă Națională, fraza „grupuri de inițiativă pentru constituirea de partide” evident se referă anume la Mișcarea Alternativă Națională, liderul căruia este Ion Ceban”.  

Primarul a cerut ca Litvinenco să-i aducă scuze publice cu următorul conținut: „Eu, Sergiu Litvinenco, în legătură cu conferința de presă susținută la data de 26 octombrie 2022, în care am comunicat că, Mișcarea Alternativă Națională, liderul căreia este Ion Ceban, a fost inclusă în lista Departamentului Trezoreriei al SUA a persoanelor și entităților în privința cărora au fost instituite sancțiuni, pentru faptul că, au beneficiat de finanțare ilegală a campaniilor electorale, dezmint informația precum că, Mișcarea Alternativă Națională este inclusă în lista Departamentului Trezoreriei al SUA a persoanelor și entităților în privința cărora au fost instituite sancțiuni, la fel, dezmint informația că, Mișcarea Alternativă Națională a beneficiat de finanțare ilegală a campaniilor electorale. Aceste informații nu corespund realității, sunt false și denigratoare, care atentează la onoarea, demnitatea și reputația profesională a liderului Mișcării Alternative Naționale, domnul Ion Ceban, fapt pentru care exprim scuze publice”.

Instanța de judecată a mai constatat că „informația răspândită de către pârât constituie o judecată de valoare care se bazează pe un substrat factologic suficient” și „nu constituie temei de tragere la răspundere juridică civilă în materie de apărare a onoarei, demnității și reputației profesionale”. Totodată, magistrata Tatiana Balan a respins și partea ce vizează prezentarea scuzelor publice.

Viorica Mija
23/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii