DOC// Mitropolitul Vladimir, pus la a doua încercare. Judecata i-a restituit cererea împotriva parohului din Ghidighici

Viorica Mija
17/04/2024
Colaj CIJM

Judecătoarea Eugenia Culinca a restituit fără examinare cererea de chemare în judecată depusă de Mitropolia Moldovei împotriva Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din comuna Ghidighici. Cererea are ca obiect dreptul de folosință asupra clădirii bisericii, după ce parohul Maxim Melinti a anunțat că a trecut la Mitropolia Basarabiei, la sfârșitul anului 2023. Conform deciziei judecătorești, pentru intentarea acțiunii era necesară semnarea cererii de chemare în judecată de o persoană împuternicită conform prevederilor legale. Totuși, restituirea cererii nu exclude posibilitatea adresării repetate în judecată „cu aceeaşi acţiune, împotriva aceluiași pârât, cu acelaşi obiect şi aceleaşi temeiuri”. Anticoruptie.md a semnalat, în investigația PREOȚI FĂRĂ VIZĂ DE REȘEDINȚĂ, o tendință îngrijorătoare de prigoană a preoților din localitățile Republicii Moldova, care vor să treacă de la Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, la Mitropolia Basarabiei. Cei care și-au declarat desprinderea sunt nevoiți, la propriu, să slujească în stradă, așa cum, odată cu caterisirea, sunt scoși din biserici și diabolizați. 

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, Maxim Melinti, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, a anunțat desprinderea de Mitropolia Moldovei și aderarea la Mitropolia Basarabiei.

„Aderarea de-a lungul anilor a fost solicitată de către creștinii și enoriașii satului Ghidighici care și-au expus în acești ani dorința fermă de a reveni la Biserica-Mamă, la origini culturale, spirituale și la origini istorice. Este, întâi de toate, un act de recunoștință în fața înaintașilor noștri, a strămoșilor noștri, îndeosebi a sfinților părinți Dosoftei, Varlaam, Gurie Grosu, Alexei Mateevici, a marilor compatrioți de ai noștri - Ion și Doina AldeaTeodorovici, Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Leonida Lari și a băștinașului nostru Ion Timofei Costin, care a făcut parte din Sfatul Țării și a devenit primar de Chișinău în anii 40 ai secolului trecut. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”, a subliniat Melinti.

Viorica Mija
17/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii