DOC // O instanță îi cere ministrului de Interne, Pavel Voicu, să nu facă imixtiune în justiție

Julieta Savițchi
24/04/2020

Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a fost atenționat de către Judecătoria Chișinău să se abțină de la imixtiunea în justițe. Avertismentul se conține într-o încheiere pronunțată joi de către un complet de judecată de la oficiul Buiucani al instanței de fond din Capitală, prin care au fost declarate neargumentate abținerile magistraților Denis Guzun și Veaceslav Cernolev de la examinarea dosarului intentat pentru trafic de droguri lui Oleg Prutean, alias Borman.

„Se atenționează exponenții puterii executive despre inadmisibilitatea efectuării imixtiunii în procesul de înfăptuire a justiției”, se arată în dispozitivul încheierii adoptate joi de către Judecătoria Chișinău.

Judecătorii Denis Guzun și Veaceslav Cernolev au depus cereri de abținere de la examinarea cauzei, în urma demersului depus la 25 martie de Pavel Voicu la Consiliul Superior al Magistraturii, în care cei doi erau acuzați că ar fi părtinitori la judecarea cazului.

„A fost identificat faptul că avocatul inculpatului Prutean Oleg, Malic Gheorghe, este în relații de prietenie cu președintele Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, care este rudă cu judecătorul Veaceslav Cernolev. La fel, a fost posibil de acumulat informații pe acțiunile avocatului Malic Gheorghe, care prin intermediul judecătorului Curții Supreme de Justiție, Guzun Ion, tatăl judecătorului Guzun Denis, influențează emiterea deciziilor, pentru a fi eliberat inculpatul”, se arată în demersul semnat de generalul Voicu.

Nu este pentru prima dată când Pavel Voicu încearcă să intervină în dosarul Borman. La începutul anului curent, acesta a adresat o scrisoare conducerii CNA, în care i-a acuzat pe avocații și magistrații din dosarul lui Prutean că ar tergiversa intenționat examinarea cauzei pentru a-l elibera pe inculpat din arest preventiv.

„Voicu nu este parte pe dosar și nu este în drept să se implice. Procurorul general ar trebui să se autosesizeze și să pornească dosar penal pentru abuz și imixtiune în justiție. Dosarul împotriva lui Pruteanu a fost fabricat, acesta și presupușii lui complici au fost torturați. Poliția încearcă să se victimizeze pentru a se eschiva de la răspundere”, a comentat apărătorul Gheorghe Malic.

Oleg Pruteanu a fost reținut în septembrie 2017. În septembrie 2018, Pruteanu urma să fie eliberat, deoarece legea nu permite deținerea în arest preventiv pe un termen mai mare de un an. Cu puțin timp înainte de a ieși din pentenciar au venit procurorii și i-au adus învinuiri noi, dar în baza aceleiași infracțiuni. Situația s-a repetat și în septembrie 2019. Procuratura Generală a anunțat că Pruteanu a fost arestat după ce a fost preluat dosarul din Federația Rusă, în care era învinuit de trafic de droguri. Ulterior, instituția a oferit mai multe detalii despre activitatea organizației care ar fi fost condusă de Pruteanu. Astfel, în 2004, Pruteanu a fost condamnat în Portugalia la cinci ani și șase luni de închisoare, iar presupușii săi complici, Ghenadie Flocea, la 18 ani de închisoare, Alexandru Unisciuc și Roman Slutu, la câte 15 ani de închisoare.

Potrivit procurorilor moldoveni, după ispășirea pedepsei, Pruteanu ar fi organizat și condus un grup specializat în traficul de droguri. Stupefiantele, procurate din Spania, ar fi fost transportate, apoi comercializate în Federația Rusă. Procuratura Generală a anunțat anterior că a reținut, arestat și expediat în judecată șase membri ai organizației criminale Borman, pe care i-a acuzat de comiterea infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălarea banilor, crearea și conducerea unei organizații criminale. Potrivit procurorilor, doi dintre membrii organizației au fost condamnați de către justiția din Republica Moldova, iar alții peste 50 de membri ar fi fost condamnați în Federația Rusă, Belarus și în unele state din Uniunea Europeană. Alte 21 de persoane au fost date în urmărire generală internațională.

Julieta Savițchi
24/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii