Apărătorii ex-președintelui Igor Dodon, învinuit de corupţie pasivă și finanţare ilicită a Partidului Socialiştilor în dosarul „Kuliok”, au contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din data de 2 mai curent, prin care șapte judecători au fost transferați temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Printre aceștia se regăsesc și magistrații care-l judecă pe Igor Dodon – Sergiu Daguța, Viorica Puica și Boris Talpă. Printr-o încheiere a Curții de Apel Chișinău s-a dispus transmiterea acțiunii la CSJ. Anticoruptie.md a prezentat profilul magistraților care s-au înscris în concursul pentru ocuparea funcției de judecător în instanța supremă.
În data de 2 mai curent, CSM a aprobat transferul a șapte judecători la CSJ, după ce a desfășurat un concurs în acest sens. „Urmare a demisionării judecătorilor Curții Supreme de Justiție au devenit vacante un număr mare de judecători în această instanță, fiind suplinite doar 5 posturi de judecător din cele 33 de posturi de judecător atribuite Curții Supreme de Justiție prin Hotărârea CSM nr. 24/1 din 15 ianuarie 2019. Totodată, conform datelor statistice, la începutul anului 2023, în procedura Curții Supreme de Justiție, se aflau circa 1296 de cauze, iar la moment sunt peste 2000 de dosare, ce constituie un volum considerabil pentru judecătorii aflați în exercițiu. În aceste circumstanțe, în scopul asigurării bunei funcționări a Curții Supreme de Justiție și examinării cauzelor în termene rezonabile, prin Hotărârea nr. 120/6 din 10 aprilie 2023, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat concurs pentru suplinirea, prin transfer temporar, a 12 (douăsprezece) posturi vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție, fiind stabilit un termen de 10 zile din data adoptării hotărârii pentru depunerea cererilor de participare la concurs”, se arată în hotărârea CSM.
Anterior, apărătorii fostului președinte au depus o acțiune similară și la Curtea Constituțională, solicitând ca magistrații să verifice legalitatea procedurii de transfer a judecătorilor, numiți temporar la Curtea Supremă de Justiție. În una din declarațiile sale anterioare, și Igor Dodon a menționat că magistrații ar fi delegați în instanța supremă printr-o „procedură netransparentă”. Prin decizia din 8 iunie, președintele Curții Constituționale a respins cererea de suspendare, iar ulterior, și anume în data de 29 iunie, Plenul a aprobat documentul, cu formularea unei opinii separate.
Dosarul demunit generic „Kuliok” a ajuns la CSJ în luna mai 2022. Mai multe ședințe au fost amânate, iar completele de judecători – schimbate, inclusiv din cauza cererilor de abținere. Igor Dodon pledează nevinovat. Momentan, acesta se află în România, după un an și jumătate în care a avut interdicția de a părăsi Republica Moldova. „În sfârșit am ajuns cu Nicușor la salinele din România”, a scris Dodon pe pagina sa de socializare.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii