Ajuns pe masa magistraților în luna septembrie 2022, dosarul colonelului Ruslan Ghenciu bate pasul pe loc. Examinarea cauzei în care fostul șef de direcție în cadrul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului de Interne (SPIA) este învinuit de exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu este la etapa preliminară. La un an din momentul în care a fost pus pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, s-a stabilit ca inculpatului nu i-a fost înmânat rechizitoriul, astfel că instanța a dispus ca acuzatorul să-i prezinte documentul. Ghenciu are la dispoziție cinci luni pentru a-l studia, așa cum următoarea ședință a fost programată pentru luna martie, 2024. Colonelul declară că dosarul este făcut la comandă, iar persecutarea sa ar avea legătură și cu dosarul mitei de 235 de mii de euro, în care au fost implicați mai mulți procurori. Anticoruptie.md a dezvăluit traseul banilor, dar și cum a fost mușamalizat cazul, în investigația ISTORIA UNEI MITE PENTRU PROCURORI.
Ruslan Ghenciu a fost reținut în martie 2019, fiind învinuit că ar fi primit mită de 1.000 de euro de la un agent economic ce asigura activitatea unui cazinou, pentru ca acesta să evite răspunderea penală. Într-un alt caz, Ghenciu este suspectat că ar fi făcut presiuni asupra unui agent de circulație, pentru a-l determina să nu întocmească proces verbal pe numele unui șofer care a încălcat regulile de circulație.
Ghenciu a declarat pentru Anticorupție.md că dosarul i-a fost fabricat de procurori la comandă pentru a-l înlătura de la investigarea unor cazuri de corupție în care figurează nume sonore din organele de drept.
Anterior, numele lui Ruslan Ghenciu a figurat în câteva dosare penale, dar care au fost clasate. În 2004, în timp ce se afla în funcția de șef al Poliției criminale din sectorul Râșcani al capitalei, Ghenciu ar fi pretins 12.000 de euro de la un om de afaceri, după ce i-a pornit dosar penal pentru posesie de droguri.
În 2006, Ruslan Ghenciu a stat timp de trei luni în arest preventiv, fiind cercetat pentru protecționism și corupere pasivă.
În 2016, Procuratura sectorului Râșcani a pornit pe numele lui Ghenciu un dosar penal pentru violare de domiciliu. Plângerea a fost depusă de locatara unui bloc de pe strada Florilor din Chișinău. Femeia a declarat că, în timp ce se afla cu oaspeții la masă, Ruslan Ghenciu a pătruns cu forța în locuință, i-a înjurat și i-a amenințat cu răfuiala fizică. Urmărirea penală a fost anulată printr-o ordonanță a procurorului ierarhic superior, care a motivat că „posibilitățile de acumulare a unor probe care ar dovedi intenția cetățeanului Ghenciu R. la comiterea violării de domiciliu, s-au epuizat”.
Colonelul Ghenciu a recunoscut că a figurat în mai multe dosare penale, în unele fiind achitat, iar altele fiind încetate la etapa urmăririi penale.
În ultima sa declarație de avere și interese personale, din 18 decembrie 2018, acesta a inclus o casă de locuit cu suprafața de 250 de metri pătrați, procurată în 2012 cu 10.000 de lei. Colonelul mai indică în proprietate un apartament de 42 de metri pătrați, pe care l-ar fi cumpărat în 2002 cu suma de 20.000 de lei și o casă cu suprafața de 40 de metri pătrați, evaluată la 8.000 de lei, pe care ar fi primit-o ca moștenire în 2004.
Ruslan Ghenciu nu a indicat în proprietate niciun mijloc de transport. Colegii săi afirmau însă că acesta conduce de mai mult timp o mașină de teren de model Mercedes clasa G, iar seria de înmatriculare conține inițiale ”GR” de la numele său. Ghenciu a evitat să vorbească despre automobil și a declarat că nu știe nimic despre casa cumpărată cu 10.000 de lei.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii