DOC // Patru avocați, învinuiți de ministrul Pavel Voicu, deculpați de Comisia de Etică și Disciplină. Unul din ei nu a reușit să se bucure de decizie

Julieta Savițchi
20/02/2020

Patru avocați angajați să îl apere pe Oleg Pruteanu, alias Borman, învinuit de trafic de droguri, au scăpat de acuzațiile aduse de către ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, că ar tergiversa intenționat examinarea dosarului în instanță.  Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților a respins argumentele lui Voicu. Anatolie Plămădeală, unul dintre cei patru apărători, a decedat miercuri în urma unui atac de cord, fără ca să afle de decizia favorabilă.

Potrivit deciziei Comisiei de Etică și Disciplină, pretinsele acțiuni abuzive invocate de Voicu reprezintă „drepturi ale părții apărării întru respectarea dreptului la apărare”. Comisia a mai precizat că nu există niciun act judecătoresc pe dosarul penal respectiv „de constatare irevocabilă că procesul se tergiversează din cauza părții apărării”.

Inițial, ministrul Voicu a solicitat Centrului Național Anticorupție (CNA) să îi tragă la răspundere pe cei patru avocați – Gheorghe Malic, Igor Hlopețchi, Victor Pavlov și Anatolie Plămădeală.  Într-o scrisoare adresată directorului CNA, Pavel Voicu informează că ședința preliminară a început la de 5 iulie 2018, fiind amânată de mai multe ori și a putut fi finalizată abia la 19 octombrie 2019.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, în 2018 au fost programate 32 de ședințe de judecată, iar în 2019 – 30 de ședințe, dar majoritatea au fost amânate. Voicu a precizat că motivele amânării ședințelor în dosarul Pruteanu sunt neprezentarea avocaților pe motiv de boală sau pentru că ar fi implicați în alte procese, precum și refuzul inculpaților de a fi escortați în instanță.

Conducerea CNA a refuzat să dea curs demersului lui Voicu pe motiv că cele invocate nu țin de competența instituției și l-a expediat Procuraturii Generale, Consiliului Superior al Magistraturii și Uniunii Avocaților.

„Comisia pentru Etică și Disciplină a examinat în fond plângerea Ministrului Afacerilor Interne împotriva avocaților și a decis respingerea ca fiind lipsită de temei. Toate bune și frumoase, dar cu ce preț?! După depunerea acestei plângeri calomnioase, pe fonul stresului condiționat de imixtiunea politicului în activitatea apărătorilor, colegul nostrum Anatol Plămădeală a suferit un atac de cord, fiind spitalizat în stare gravă, după care Dumnezeu l-a luat în Împărăția Sa”, a declarat Hlopețchi.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupție.md, Igor Hlopețchi a precizat că a vorbit cu Plămădeală în ziua de 15 ianuarie, iar acesta își făcea griji să nu rămână fără licență și fără posibilitatea de a o întreține pe fiica sa, studentă la o universitate din Europa. „A doua zi, am aflat că a suferit un atac de cord și a intrat în comă din care nu și-a mai revenit. Iar la data de 19 februarie a decedat”, a precizat apărătorul.

Oleg Pruteanu a fost reținut în septembrie 2017. În septembrie 2018, el urma să fie eliberat deoarece legea nu permite deținerea în arest preventiv pe un termen mai mare de un an. Cu puțin timp înainte de a ieși din pentenciar, au venit procurorii și i-au adus învinuiri noi, dar în baza aceleiași infracțiuni. Aceeași situație s-a repetat în septembrie 2019. Procuratura Generală a anunțat că Pruteanu a fost arestat după ce a fost preluat dosarul din Federația Rusă, în care era învinuit de trafic de droguri.

Julieta Savițchi
20/02/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii