DOC// Pete după „Spălătoria rusească”. 100 de mii de lei prejudicii morale pentru Matei Dohotaru, fost angajat al BNM

Viorica Mija
08/11/2023
Colaj CIJM

Statul îi va plăti fostului angajat al Băncii Naționale (BNM), Matei Dohotaru, 100 de mii de lei prejudicii morale, după ce a fost achitat în dosarul Laundromat, alături de ex-viceguvernatoarea Emma Tăbîrță, Ruslan Grate și Vladimir Țircan. Instanța de fond a ajuns la concluzia că Dohotaru a fost reținut abuziv, iar apoi învinuit pe nedrept. În ianuarie curent, atunci când cei patru au fost absolviți de vină, Procuratura Anticorupție nu a mai contestat hotărârea judecătorească. Centrul de Investigații Jurnalistice, în colaborare cu Ziarul Național, a descifrat schema pusă în aplicare de Veaceslav Platon, dar și deconsirat numele persoanelor implicate în „spălătoria rusească” de peste 22 de miliarde de dolari.

În luna ianuarie curent, fosta viceguvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Emma Tăbîrță, învinuită de neglijență în serviciu în dosarul Laundromat, a fost achitată de magistrații primei instanțe. Hotărârea a fost pronunțată și în privința lui Matei Dohotaru, Ruslan Grate și Vladimir Țircan.

Cei patru au fost acuzați de procurori de faptul că, prin acțiunile neglijente în exercitarea obligațiilor de serviciu, ar fi permis spălarea prin intermediul băncii comerciale „Moldindconbank” a circa 22 miliarde de dolari. Acuzatorii au insistat că cei patru nu au verificat conștiincios identitatea beneficiarului efectiv al clientului implicat în tranzacţii  și nu au aplicat măsurile necesare de precauţie.

Aceștia au fost reținuți în august 2016, iar Viorel Morari, șeful din acea perioadă al Procuraturii Anticorupție, declara că, din cauza inacțiunilor foștilor angajați ai BNM, prin intermediul Moldindconbank au fost spălați circa 20 de miliarde de dolari, proveniți din Rusia. Tot atunci, acuzatorii spuneau că Implicarea responsabililor de la BNM ar fi fost confirmată de mai mulți martori audiați în cadrul anchetei penale.

Așa-zisa „spălătorie rusească” este asociată cu numele controversatului businessman Veaceslav Platon, în privința căruia, pe 25 iulie 2016, Procuratura Anticorupție a anunțat că există un mandat de arestare în cadrul unui dosar în care este acuzat de organizarea spălării banilor, dar și de contractarea unor credite neperformante de la Banca de Economii.

„Potrivit circumstanțelor cazului investigat, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state. În acest sens, această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia”, explicau acuzatorii.

În document se precizează că sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 dolari.

Judecătoria Chişinău a autorizat, la solicitarea procurorilor anticorupţie, punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de 268 054 638,19 lei, deținute atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților, de către Veaceslav Platon.

Viorica Mija
08/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii