DOC// Polițistul Radu Pascari, învinuit de un șofer de aplicarea contravenției false, vrea să-și anuleze sancțiunea disciplinară

Viorica Mija
21/11/2023
Captură video, CIJM

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins cererea polițistului Radu Pascari din cadrul Inspectoratului național de securitate publică (INSP) împotriva Inspectoratului General al Poliției (IGP) care, în septembrie 2022, i-a aplicat o sancțiune disciplinară. Dispozitivul hotărârii a fost pronunțat luni, 20 septembrie, iar Pascari are la dispoziție 30 de zile pentru a o contesta la Curtea de Apel Chișinău.

 

În anul 2018, Andrei Cibotaru, un conducător auto care a rămas fără permis și i-a fost intentat de către Radu Pascari proces contravențional pentru că ar fi condus în stare de ebrietate, a fost despăgubit de către Inspectoratul Inspectoratul General de Poliție (IGP). Totul, după ce a demonstrat că nu consumase alcool. Judecătoria Chișinău a dispus încasarea de la IGP a 500 de lei în calitate de prejudiciu moral, 5.000 de lei ca prejudiciu material și 1.000 de lei pentru cheltuielile de judecată. Șoferul a declarat pentru anticoruptie.md că Radu Pascari ar fi cerut mită în mărime de 10.000 de lei, ultimul negând orice acțiune ilegală în acest caz.

Cibotaru a depus o plângere la Procuratura Hînceşti, care a emis o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale pe motivul „lipsei componenţei de infracţiune”. La 15 decembrie 2017, procurorul general Eduard Harunjen a anulat ordonanţa emisă de Procuratura raionului Hînceşti şi a dispus preluarea dosarului de către Procuratura Anticorupţie. Harunjen ar fi fost sesizat de către şeful Procuraturii Anticorupţie, care, la rândul său, s-a autosesizat în urma publicaţiilor din presă.

Dosarul nu a avut finalitate. Cibotaru crede că Radu Pascari ar fi fost ajutat să scape de pedeapsă de tatăl său, care a deţinut anterior funcţia de şef al Procuraturii Hînceşti.

Viorica Mija
21/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii