DOC// Președintele interimar al Judecătoriei Strășeni, cu avere nejustificată de peste 600 de mii de lei

Viorica Mija
12/09/2024
Colaj CIJM

Președintele interimar al Judecătoriei Strășeni, vizat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Inspectorii de integritate au stabilit o avere cu caracter nejustificat în mărime de peste 600 de mii de lei, rezultată din diferența substanțială între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate în perioada 2018-2021. Cauza va fi transmisă în instanța de judecată pentru încuviințarea procedurii de confiscare. Din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența averii nejustificate, Osoianu ar putea pierde și locul de muncă.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat un nou control al declarației de avere a președintelui interimar al Judecătoriei Strășeni, Sergiu Osoianu, în luna martie 2023. Deși inspectorul de integritate al ANI preciza că la baza inițierii sesizării stă o investigație jurnalistică care face referire la averea impunătoare a judecătorului, Osoianu a declarat pentru anticoruptie.md că motivul noilor verificări ar putea fi faptul că a contestat decizia Comisiei Pre-Vetting, care nu l-a admis în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

 „Pe anul 2021 deja a fost efectuat un control, care e definitiv. Pe anul 2022 eu declarația am depus-o pe 31 martie 2023, dar nu știu din ce considerente s-a pornit controlul pe data de 24 martie 2023. Deci, s-a inițiat până a depune eu declarația de avere pentru anul 2022. Sunt niște chestii care creează multe dubii. Bănuiesc că situația asta este legată cu candidarea mea la funcția de membru al CSM”, a menționat Osoianu pentru anticoruptie.md.

Autorul sesizării precizează că valoarea unei locuințe și a unui teren aflat în proprietatea magistratului, Sergiu Osoianu, ridică suspiciuni, iar veniturile obținute de către acesta ar fi mai mici decât cheltuielile pe care le-a făcut. Acest lucru a fost remarcat și de inspectorul de integritate care a inițiat controlul.

„Analizând declarațiile de avere și interese personale/declarațiile cu privire la venituri și proprietate, inspectorul de integritate atestă aparența unei diferențe substanțiale între ventiturile obținute și cheltuielile realizate de către subiectul declarării, în perioada 2012-2021”, se arăta în procesul verbal de inițiere a controlului ANI.  

Conform actului de constatare, s-ar fi stabilit o avere cu caracter nejustificat în mărime de 622 604 lei, rezultată din diferența substanțială între averea dobândită și veniturile obținute și cheltuielile realizate în perioada 2018-2021.

Dacă actul de constatare nu va fi anulat de instanța de judecată, Osoianu poate fi decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor eligibile, pe o perioadă de 3 ani, cu înscrierea în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa anumite funcții.

Judecătorul Sergiu Osoianu este de mult timp în vizorul presei. În 2006, activând în calitate de procuror, a solicitat Consiliului Municipal Chișinău să-i asigure spațiu locativ. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, iar Osoianu și-a căutat dreptatea în instanță. Acolo a și obținut câștig de cauză și i s-a achitat contravaloarea unui apartament. Ulterior, a trecut într-o nouă funcție, cea de judecător la Judecătoria Strășeni. Și aici a venit cu o solicitare către autoritățile locale și s-a ales cu un teren pentru construcție. Între timp, a achiziționat un apartament la preț preferențial în capitală, iar în 2019 a început construcția unei case de locuit în suburbie.

Viorica Mija
12/09/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii