DOC// Presiune pe umerii judecătorului Petru Păun. Unul dintre procesele împotriva lui Alexandr Stoianoglo, pe ultima sută de metri

Viorica Mija
08/12/2023
Colaj CIJM

Primul dosar intentat pe numele procurorului general demis, Alexandr Stoianoglo, pentru abuz în serviciu, este aproape de final. Ajuns în gestiunea magistratului Petru Păun cu doi ani în urmă, dosarul a ajuns la etapa pledoariilor. Vineri, 8 decembrie, avocații își vor susține punctul de vedere într-un ultim mesaj, iar Stoianoglo va avea ocazia să se adreseze instanței înainte de procedura de deliberare. În 2020, Păun a fost propus de Stoianoglo în unul dintre completele de judecată specializate în examinarea dosarelor care vizează furtul miliardului, sugestie de care a ținut cont Consiliul Superior al Magistraturii.

Dosarul inițiat pe numele fostului procuror general și al subalternei sale, ex-șefa Secției resurse umane, Maria Cobzari, a fost înregistrat pe data 13 decembrie 2021 de procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pe cazul Stoianoglo. Acuzatorul informa că Stoianoglo este învinuit de acordarea abuzivă a indemnizaţiei unice de 270.000 de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem. 

Atât Alexandr Stoianoglo, cât şi Maria Cobzati, pledează nevinovat. „Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când în instanţă ajunge un asemenea dosar. Eu nu am semnat nimic în afară de ordinul de demisie a lui Chitoroagă. Eu l-am invitat şi i-am spus că nu poate să mai activeze. Dumnealui a spus că a înţeles şi a plecat. Mai mult nimic”, a declarat pentru Anticoruptie.md Alexandr Stoianoglo. Maria Cobzari a spus că dosarul respectiv nu este altceva decât un show.

Viorica Mija
08/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii