DOC// Prima instanță, clementă cu primarul Ion Ceban. Ce a decis în privința prejudiciului de 80 de mii de lei cerut de comunitatea LGBT

Viorica Mija
12/02/2024
Colaj CIJM/foto - Genderdoc-M

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins acțiunea înaintată de coordonatoarea de programe la Genderdoc-M, Angelica Frolov, alături de alte trei persoane, împotriva primarului de Chișinău Ion Ceban. Membrii comunității LGBT au cerut în instanță prejudicii de 80 de mii de lei pentru că, potrivit reclamanților, edilul ar fi „instigat la discriminare pe criteriul orientării homosexuale”.  

Pe 12 iunie 2023, primarul Ion Ceban a anunțat că autoritățile locale nu vor autoriza marșul LGBT, care urma să se desfășoare pe 18 iunie.

„Pe data de 18 iunie nu vom da curs declarației depuse în vederea organizării marșului homosexualilor în capitală. Cele mai bune locuri pentru astfel de activități sunt Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova. Sunt în apărarea drepturilor la muncă, studii și orice alte aspecte care țin de viața cotidiană, doar că fără propaganda acestor așa-numite pseudo-valori în rândul copiilor, familiilor”, spunea Ion Ceban.

Atunci, Angelica Frolov, coordonatoare de programe la Genderdoc-M, a calificat declarațiile primarului drept instigare la discriminare.

„Această declarație e un discurs de ură, este instigare la discriminare, care acum este pedepsită prin Codul Penal al Republicii Moldova și noi deja avem un dosar pornit împotriva lui Ceban. Această declarație va completa acest dosar sau va fi un dosar nou”, a declarat Frolov pentru Europa Liberă.

După desfășurarea acțiunii, Ceban a anunțat că, pentru a asigura paza la marșul LGBT, autoritățile au cheltuit patru milioane de lei, iar Frolov a scris că „dacă nu avea Ceban ieșirile lui homofobe, poate nu era nevoie de protecție atât de mare. Poliția protejează pentru că există riscuri și ură socială. Să dai vina pe victimă este un specific moldovenesc începând cu violența în familie".

Viorica Mija
12/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii