DOC// Proaspătul politician, Vadim Brînzaniuc, nu va primi bani de la fostul său șef, Ion Ceban

Viorica Mija
09/06/2023
Colaj CIJM

Vicepreședintele Partidului Social Democrat European (PSDE), fost pretor al sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, a pierdut în instanța de fond litigiul împotriva primarului de Chișinău, Ion Ceban. Judecătoria Chișinău, sediul Rășcani, i-a respins cererea prin care a contestat decizia privind revocarea sa din funcție. Mai mult, magistrata Ludmila Holevițcaia a constatat drept neîntemeiată și solictarea de achitare a prejudiciului moral de 40 de mii de lei. Hotărârea poate fi atacată în instanța ierarhic superioară.

Fostul pretor de Buiucani a pretins și prejudicii morale în valoare de 40 de mii de lei, cerere considerată ca fiind neîntemeiată de instanța de fond.

Vadim Brînzaniuc a fost pretor al sectorului Buiucani din mai 2019. Pe 25 martie 2022, el însuși a anunțat că pleacă din funcție, pe pagina sa de socializare, fără însă a da detalii despre contextul în care a luat decizia. Nici primarul Ion Ceban nu a făcut comentarii clare la acest subiect.

În aprilie 2016, reporterii CIJM au realizat o anchetă jurnalistică în care au arătat că „Brînzaniuc a reușit să acumuleze în doar doi ani, fiind în funcția de șef al Direcției relații cu publicul a Primăriei Capitalei, o avere de câteva milioane de lei. Funcţionarul deținea atunci o casă cu două etaje în zona Petricani din sectorul Râșcani, pe care a construit-o, potrivit actelor cadastrale, din anul 2012 până în 2014.  Pe frontispiciul casei este imprimat un blazon, în care litera „B” vorbește despre numele de familie al proprietarului. Cu tot luxul afișat, Brânzaniuc s-a numărat, în anul 2013, printre beneficiarii de ajutor material din bugetul municipal. El a primit 72.000 de lei. Din banii publici i-a fost achitată o parte din dobânda la un credit luat pentru construcția casei. Până la angajarea în funcție de șef de direcție nu avea locuință și ridica un salariu de doar 2.000 de lei”, se arată în investigație.

După publicarea anchetei, Comisia Națională de Integritate (actuala Autoritate Națională de Integritate) s-a autosesizat și a inițiat un control al averii funcționarului, însă trei luni mai târziu, CNI a clasat cauza pornită pe numele lui Vadim Brînzaniuc, întrucât nu a fost stabilit că funcţionarul a încălcat intenţionat regi­mu­l juri­dic al decla­ră­rii veni­tu­ri­lor şi pro­pri­e­tă­ţii pen­tru anul 2015. „Materialele care au fost acumulate în cadrul dosarului au demonstrat acest lucru. Asta este prescripţia legii - trebuie să demonstrăm intenţia”, declara atunci Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI. 

Viorica Mija
09/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii