DOC// Probleme de integritate pe axa Comrat-Tiraspol. Ex-președintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Vladimir Cîssa, refuzat de instanța de apel

Viorica Mija
16/04/2024
Vladimir Cîssa(stânga), la Tiraspol

Cererea deputatului și ex-președintelui  Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Cîssa, împotriva Autorității Naționale de Integritate(ANI) a fost respinsă ca fiind neîntemeiată de către Curtea de Apel Chișinău. Decizia a fost pronunțată în data de 11 aprilie, dar poate fi contestată în instanța ierarhic superioară. În septembrie 2022, s-a dispus verificarea averii și intereselor deputatului în urma unei sesizări în care se menționa că într-un singur an, 2021, deputatul și-ar fi cumpărat trei mașini de lux - Honda Accord, un automobil Audi A8 L, dar și un BMW XS. Un an mai târziu, inspectorii de integritate declarau  că informațiile s-au adeverit, fiind depistată  o discrepanță între venituri și chletuieli  în mărime totală de peste 576 mii de lei. De-a lungul carierei sale, Vladimir Cîssa a făcut mai multe declarații tăioase în favoarea unor relații mai strânse cu Federația Rusă, iar în 2017 a dezvoltat o platformă comună cu așa-zisul Soviet Suprem din pretinsa rmn.

În sesizarea depusă la ANI se menționa că deputatul nu ar fi reflectat în declaratiile sale de avere și interese personale casa în care locuiește împreună cu familia sa. Totodată, Cîssa ar fi procurat mai multe bunuri imobile și mobile. Inspectorul de integritate Irina Olărescu a considerat rezonabile aceste suspiciuni, argumentând că începând cu anul 2017, deputatul a obținut dreptul de proprietate asupra mai multor bunuri: în anul 2018 - un automobil de model Audi Q7, anul fabricării 2014, în anul 2019 - un automobil de model Audi Q7, din 2018.

Un an mai târziu, Vladimir Cîssa a cumpărat trei bunuri imobile în UTA Găgăuzia, dar și un alt automobil de model Audi A6.

Și 2021 a venit cu achiziții de lux pentru ex-președintele Adunării Populare. Acesta și-a achiziționat trei bolizi de lux - Honda Accord, un automobil Audi A8 L, dar și un BMW XS.

Inspectorul de integritate a examinat capacitatea financiară a deputatului, solicitându-i acte confirmative. Din conținutul acestora reiese că Vladimir Cîssa ar fi achitat pentru vămuirea automobilului de model AUDI Q7 suma de 93 264 30 lei, iar valoarea în vamă stabilită pentru vămuirea bunului mobil a constituit suma de 750 000 lei, asfel cumulativ suma totală suportată pentru procurarea bunului mobil ar constitui suma de 843 264 lei.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul fiscal 2019, Cîssa declara procurarea automobilului de model Audi Q7, indicând la rubrica „valoarea bunului” suma de 27 mii de euro.

Inspectorii au stabilit  „o aparență de încălcare a regimului juridic al declarării averii și intereselor personale materializată prin dobândirea unui bun al cărui valoare ar depăși veniturile realizate pentru aceeași perioadă” și au dispus efectuarea unui control amplu.

În februarie 2017, Cîssa a fost ales în fotoliul de președinte al AP, din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), membru al căruia era din anul 2013.
În iunie 2019, după ce PDM a trecut în opoziție, iar Vlad Plahotniuc a părăsit țara, Cîssa a renunțat la partid, declarând că statutul său de membru al formațiunii ar putea pune în pericol negocierile cu noua guvernare privind proiectele de legi ce vizează UTA Găgăuzia.

Viorica Mija
16/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii