DOC// Procurora suspendată, Mirandolina Sușițcaia, cere compensarea concediilor nefolosite. Câți ani nu s-a odihnit

Viorica Mija
07/06/2024
Colaj CIJM

Judecătoarea Olesea Țurcan a respins ca fiind neîntemeiată cererea procurorei Mirandolina Sușițcaia împotriva Procuraturii Generale. Dispozitivul hotărârii a fost pronunțat în data de 6 iunie. Acuzatoarea, care a fost protagonista unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice despre maniera în care a fost instrumentat dosarul Laundromatul rusesc, a fost suspendată pe perioada urmăririi penale pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu și cere în instanță acordarea/compensarea concediilor de odihnă nefolosite, în volum de 160 de zile, încasarea cheltuielilor de judecată în mărime de zece mii de lei, dar și un prejudiciu moral în sumă de douăzeci de mii de lei. Un calcul simplu arată că procurora nu a fost în vacanță mai mult de 5 ani. Decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.  

Pe 1 martie curent, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a admis o altă cerere a procurorei suspendate Mirandolina Sușițcaia împotriva Procuraturii Generale. Mai exact, este vorba despre acțiunea în care a cerut anularea ordinului fostului procuror general interimar Dumitru Robu cu privire la delegarea sa într-o altă direcție.   Sușițcaia pretinde că ar fi fost supusă presiunilor din partea lui Robu, după ce i-au fost retrase și dosarele inițiate pe numele lui Veaceslav Platon.

Pe 17 noiembrie 2023, procurorei i-au fost retrase atribuțiile profesionale pe durata desfăşurării urmăririi penale pentru îmbogățire ilicită și abuz în serviciu.

Examinarea chestiunii a fost amânată de CSP de nenumărate ori, cererea fiind formulată încă de ex-procurorul general interimar, Dumitru Robu.

În toamna anului 2021, Suşiţcaia a fost delegată din Procuratura Anticorupţie într-o altă instituţie. Procurorei i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv Laundromatul rusesc.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a publicat, în 2022, o anchetă despre cum Mirandolina Suşiţcaia a gestionat dosarul Laundromatul rusesc.

Tot în aceeași perioadă, reporterii de la portalul Deschide.md au surprins-o pe Mirandolina Sușițcaia la o cafea cu Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, într-un local din Chișinău.

Mihail Gofman ar fi cel care a propus amendamentul la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, ce ar fi servit drept paravan legal pentru spălările de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, schemă care ar fi fost organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Viorica Mija
07/06/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii