DOC // Procurorul Victor Darii a ajuns în vizorul ANI după investigația Comisiei de Etică şi Disciplină

Tatiana Gherța
27/11/2023
colaj CIJM

Procurorul Victor Darii din Procuratura raionului Dondușeni, ajuns în atenția publicului după ce a urcat la volat băut, a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI). 

Conform unei sesizări, procurorul are în proprietate un automobil care nu se regăsește în declarația de avere și interese personale. Autoturismul este exact același la volanul căruia s-a urcat băut. 

Automobilul pe care îl are în proprietate procurorul Victor Darii este înregistrat în Lituania. Vehiculul nu se regăsește nici în declarația de avere din 2021  și nici în cea din 2022. 

Inspectorul de integritate menționează în procesul verbal că, „potrivit informațiilor extrase din baze de date disponibile, s-a constatat că mijlocul de transport prenotat nu a traversat ulterior hotarele Republicii Moldova.

Totodată, potrivit informațiilor Administrației de stat a drumurilor, Victor Darii a făcut plăți pentru procurarea vinietei. Aceste detalii, precizează inspectorul, reprezintă probatoriul care atestă aparența de încălcare a regimului juridic al restricțiilor.

În acest context, inspectorul a dispus „inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al restricțiilor în privința procurorului Victor Darii. 

Automobilul cu pricina apare și în imaginile video surprinse în septembrie 2022 la o stație PECO din Dondușeni, unde Victor Darii, însoţit de un bărbat, a cumpărat două stricle de bere. 

În imagini se observă cum cei doi bărbaţi urcă în maşină unde consumă berea cumpărată. Îmbrăcat în cămaşă albă, procurorul era aşezat pe scaunul de la volan. 

La finele anului trecut, Comisia de Etică şi Disciplină a Consiliului Superior al Procurorilor a pornit o procedură disciplinară pe numele lui Victor Darii. Inspecţia Procurorilor a constatat în acţiunile acuzatorului din Donduşeni abateri disciplinare pentru că a condus automobilul după ce a consumat bere şi i-a insultat pe angajaţii benzinăriei.

Tatiana Gherța
27/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii