DOC// Profesorii fostei Universități de Stat din Tiraspol, decizie nefavorabilă în prima instanță

Viorica Mija
12/03/2025
Captură video, protest 2022

Profesorii fostei Universități de Stat din Tiraspol au pierdut în primă instanță procesul împotriva Ministerului Educației, după ce instituția lor de învățământ a fost absorbită de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Moldova. Dispozitivul hotărârii judecătorești a fost pronunțat miercuri, 12 martie, de judecătorul Igor Barbacaru. Decizia este cu drept de apel. 

Pe 1 iulie 2022, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat o reformă amplă a învățământului universitar și a cercetării academice, care a prevăzut comasarea unui număr considerabil de instituții.

Proiectul a stârnit nemulțumiri în rândul mai multor rectori, profesori și studenți. Aceștia au organizat proteste.

Profesori și studenți ai Universității Agrare de Stat din Moldova și ai Universității de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău, oameni de știință, au manifestat în fata Guvernului Republicii Moldova împotriva absorbției a 17 instituții de cercetare în cadrul a patru universitați.

„Stop distrugerii educației și cercetării!”, „Nu trădați țara și neamul!”, „Vrem transparență și certitudine în decizii!”, „Nu absorbției!”, acestea au fost inscripțiile de pe pancartele reprezentanților comunității oamenilor de știință nemulțumiți de mutațiile Ministerului Educației și Cercetării.  

Conform reformei, Universitatea Agrară de Stat din Moldova a fost absorbită de Universitatea Tehnică a Moldovei, iar Universtitatea de Stat din Tiraspol – de către Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

De altă parte, Ministerul Educației declara că reforma era pregătită din 2015, doar că nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică de a o implementa. 

Viorica Mija
12/03/2025




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii