DOC// Record de abțineri. Magistrații CSJ, „fără dezlegare” în procesul Angela Bostan vs Comisia Pre-Vetting

Viorica Mija
24/04/2024

Examinarea contestației judecătoarei Angela Bostan împotriva deciziei Comisiei Pre-Vetting de nepromovare a evaluării sale repetate a fost amânată pentru o perioada nedeterminată, după ce alți membri ai completului au declarat abținere.  În luna februarie, Instanța supremă nu a acceptat cererea de abținere a magistratului Boris Talpă, care a declarat că nu poate examina cauza judecătoarei deoarece sunt colegi de serviciu la Curtea de Apel Chișinău. Înainte de acest episod, și judecătorul Ion Malanciuc a declarat abținere, cerere care a fost admisă.

Angela Bostan a depus contestația în data de 9 ianuarie, iar în după-amiaza zilei cauza a fost repartizată în mod automat-aleatoriu, prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor, spre examinare în primă instanţă judecătorului-raportor Ion Malanciuc. A doua zi s-a admis declaraţia de abținere a acestuia.

În cadrul şedinţei de judecată din 1 februarie, judecătorul Boris Talpă a înaintat declarații de abținere, motivând că, împreună cu Angela Bostan, sunt judecători în cadrul Curții de Apel Chișinău, iar aceste circumstanțe ar putea pune la îndoială rezonabilă imparțialitatea la examinarea prezentei contestații și ar vicia procesul examinării acesteia. Completul de judecată special instituit în cadrul Curții Supreme de Justiție a considerat că cererea este neîntemeiată.

Angela Bostan nu a promovat evaluarea, dar un membru al Comisiei Pre-Vetting a formulat o opinie separată în privința sa. Este vorba despre Vitalie Miron.

Majoritatea membrilor comisiei au avut dubii în privința surselor financiare pe care le-a folosit mama magistratei pentru achiziționarea unui apartament de 74 mp, în mun. Chișinău la un preț declarat de 973 500 MDL. Deși mama candidatei a prezentat dovezi că a obținut banii în urma vânzării unui apartament, situat în orașul Cahul, din veniturile obținute din activitatea de întreprinzător, dar și din sursele financiare pe care i-a primit de la 2 rude aflate peste hotare, aceste argumente nu au fost suficient de convingătoare pentru evaluatori.

Judecătoarea Angela Bostan a fost evaluată repetat după ce, la 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia Comisiei Pre-Vetting. Nici a doua oară, magistrata nu a avut parte de o decizie favorabilă și a contestat rezultatele la CSJ. De altă parte, Comisia și-a motivat decizia prin faptul că  Bostan nu ar întruni criteriul de integritate financiară, constatare cu care nu este de acord magistrata.

Viorica Mija
24/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii