DOC// Reglări de conturi în interiorul Air Moldova: 400 de mii de lei prejudiciu și restabilirea în funcție

Viorica Mija
24/03/2023
Sursa: Air Moldova

Air Moldova, compania care ar fi dirijată din umbră de polticianul fugar, Ilan Șor, a scăpat de prejudiciul de 400 de mii de lei pe care l-a cerut în instanță  fostul director Iulian Scorpan. O decizie în acest sens a fost pronunțată de magistratul Ciprian Valah, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Iulian Scopan a contestat ordinul de demitere, care a fost emis de SRL „Civil Aviation Group” și SRL „Air Moldova” în data de 9 septembrie 2019, evaluând prejudiciul suportat la 400 de mii de lei. Totodată, ex-directorul „Air Moldova” a cerut restabilirea în funcție și declararea nulității contractului încheiat cu succesorul său, Alexandru Ceban.

 

Iulian Scorpan figurează într-un dosar ințiat pentru abuz de putere în exercitarea obligațiunilor funcționale.

Procuratura Anticorupție a încheiat urmărirea penală în decembrie 2021 și a transmis cauza penală Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care a fost distribuită judecătoarei Ana Cucerescu.  Acuzatorii vorbesc despre un prejudiciu ce depășește un milion de lei.

Învinuiții ar fi abuzat de atribuțiile acordate de a asigura efectuarea auditului rapoartelor financiare, contrar prevederilor legale, urmărind scopul tăinuirii situației financiare a întreprinderi.

În rezultat, ar fi fost periclitată activitatea societăților de audit care urmau a efectua verificarea anuală periodică, prin neprezentarea la timp și în volum deplin a informației necesare. Din această cauză, nu a existat claritate în privința situației financiare a întreprinderii în perioada anilor 2014-2016.

„În circumstanțele reiterate, urmare a decontării nejustificate a sumelor de bani pentru efectuarea auditului, în lipsa opiniei auditorului asupra situațiilor financiare ale ÎS CA „Air Moldova”, Întreprinderii de stat, i-a fost cauzat un prejudiciu material în sumă totală de 1 044 325, 15 lei, inclusiv TVA”, se menționa în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

În octombrie 2018, compania de stat „Air Moldova” a fost scoasă la privatizare și cumpărată cu 1,2 miliarde de lei de compania „Civil Aviation Group SRL”, înregistrată doar cu o lună înainte de către un grup de investitori. Asociați ai companiei „Civil Aviation Group SRL” sunt și două persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, care dețin cîte 25.5% dintre acțiuni: Andrei Ianovici și Serghei Melnik.

Anticoruptie.md a dezvăluit că privatizarea companiei Air Moldova s-a făcut printr-o schemă care are la bază datorii artificiale, o procedură viciată de concurs și mai multe tranzacții financiare dubioase.

Viorica Mija
24/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii