Air Moldova, compania care ar fi dirijată din umbră de polticianul fugar, Ilan Șor, a scăpat de prejudiciul de 400 de mii de lei pe care l-a cerut în instanță fostul director Iulian Scorpan. O decizie în acest sens a fost pronunțată de magistratul Ciprian Valah, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.
Iulian Scopan a contestat ordinul de demitere, care a fost emis de SRL „Civil Aviation Group” și SRL „Air Moldova” în data de 9 septembrie 2019, evaluând prejudiciul suportat la 400 de mii de lei. Totodată, ex-directorul „Air Moldova” a cerut restabilirea în funcție și declararea nulității contractului încheiat cu succesorul său, Alexandru Ceban.
Iulian Scorpan figurează într-un dosar ințiat pentru abuz de putere în exercitarea obligațiunilor funcționale.
Procuratura Anticorupție a încheiat urmărirea penală în decembrie 2021 și a transmis cauza penală Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care a fost distribuită judecătoarei Ana Cucerescu. Acuzatorii vorbesc despre un prejudiciu ce depășește un milion de lei.
Învinuiții ar fi abuzat de atribuțiile acordate de a asigura efectuarea auditului rapoartelor financiare, contrar prevederilor legale, urmărind scopul tăinuirii situației financiare a întreprinderi.
În rezultat, ar fi fost periclitată activitatea societăților de audit care urmau a efectua verificarea anuală periodică, prin neprezentarea la timp și în volum deplin a informației necesare. Din această cauză, nu a existat claritate în privința situației financiare a întreprinderii în perioada anilor 2014-2016.
„În circumstanțele reiterate, urmare a decontării nejustificate a sumelor de bani pentru efectuarea auditului, în lipsa opiniei auditorului asupra situațiilor financiare ale ÎS CA „Air Moldova”, Întreprinderii de stat, i-a fost cauzat un prejudiciu material în sumă totală de 1 044 325, 15 lei, inclusiv TVA”, se menționa în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
În octombrie 2018, compania de stat „Air Moldova” a fost scoasă la privatizare și cumpărată cu 1,2 miliarde de lei de compania „Civil Aviation Group SRL”, înregistrată doar cu o lună înainte de către un grup de investitori. Asociați ai companiei „Civil Aviation Group SRL” sunt și două persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, care dețin cîte 25.5% dintre acțiuni: Andrei Ianovici și Serghei Melnik.
Anticoruptie.md a dezvăluit că privatizarea companiei Air Moldova s-a făcut printr-o schemă care are la bază datorii artificiale, o procedură viciată de concurs și mai multe tranzacții financiare dubioase.
Finanţatori:
Parteneri: