DOC// Respingeri în lanț pentru generalul lui Igor Dodon, Iaroslav Martin

Viorica Mija
04/03/2023
Foto din arhiva Președinției

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins cererea de chemare în judecată a fostului director al Serviciului de Protecţie și Pază de Stat, Iaroslav Martin, instalat în funcție de ex-președintele Igor Dodon, în care a contestat demisia sa. Hotărârea a fost pronunțată de președintele completului, judecătorul Andrei Sîrbu, în data de 2 martie. Martin a fost refuzat de prima instanță și într-un litigiu în care solicita recalcularea pensiei.

Cererea de chemare în judecată depusă de Iaroslav Martin împotriva președintelui Republicii Moldova prevedea anularea decretului din 30 decembrie 2020 cu privire la eliberarea sa din funcție, dar și a deciziei prin care a fost respinsă plângerea sa prealabilă. Instanța de fond a decis însă că argumentele generalului sunt neîntemeiate.

Iaroslav Martin a cerut în instanță și recalcularea pensiei. Instanța de fond a decis însă respingerea cererii, hotătâre menținută și de Curtea de Apel Chișinău. La sfârșitul anului 2022, și magistrații Curții Supreme de Justiție au declarat drept neîntemeiate pretențiile generalului.   

Iaroslav Martin a fost numit în funcția de director al Serviciului de Protecție și Pază de Stat în iunie 2019, prin decretul fostului președinte Igor Dodon, imediat după ce Serviciul a trecut din subordinea Guvernului în cea a președintelui Republicii Moldova. În martie 2020, Dodon i-a conferit lui Martin gradul special de general-maior al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.

Pe 14 iulie 2022, Iaroslav Martin a fost pus sub învinuire pentru fals în acte publice. El ar fi cerut subalternilor săi să falsifice documente pentru a obține pentru el și pentru adjunctul său, Petru Corduneanu, gradul de general-maior. Cauza este în gestiunea judecătorului Petru Păun. Ultima ședință, din 22 decembrie, a fost întreruptă, pe motiv că avocatul său, Gheorghe Malic, a depus o sesizare la Curtea Constituțională. Examinarea dosarului va fi reluată în data de 9 martie, curent.

 

 

Viorica Mija
04/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii