DOC// SA Termoelectrica,  de două ori.. pârâtă

Viorica Mija
09/06/2023
Colaj CIJM

Societatea Comercială Turboenergy Power a acționat în judecată Termoelectrica, de data aceasta pentru a-și recupera datoriile. Conform plângerii adresată Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, ar fi vorba de peste 4 milioane de lei, bani care nu au fost deocamdată achitați pentru serviciile prestate și bunurile transmise. Pe rolul instanței se află și cauza în care Turboenergy Power a constestat în instanță rezultatele tenderului pentru repararea echipamentelor la Termoelectrica, dar și procesul în care compania s-a plâns pe declarațiile fostului ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.

Turboenergy Power a acționat Termoelectrica în judecată în data de 30 mai curent, după „mai multe încercări de a rezolva amiabil problema”. În motivarea cererii privind eliberarea ordonanţei judecătorești a indicat că „în temeiul contractului de vânzare-cumpărare a bunurilor și executare a lucrărilor nr.2021186 din 08.06.2021 a vândut bunuri și a prestat servicii debitorului în sumă de 10 560 000 lei, fapt confirmat prin contract și facturile fiscale, care au devenit scadente la data semnării lor de către debitor”. SA Moldelectrica a achitat facturile parțial, datoria constituind suma de peste 4 milioane de lei. Totuși, instanța a considerat că măsura solicitată nu poate fi admisă.

În luna aprilie, Curtea de Apel a admis recursul Companiei Turboenergy Power, într-un proces privind apărarea onoarei, demnităţii și reputaţiei profesionale, în care este vizat fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.  Compania declară că Spânu, prin comentariile expuse în spațiul public, i-ar fi prejudciat imaginea. De altă parte, avocatul lui Andrei Spânu susține că cererea companiei ar urma să ajungă la coș, deoarece a fost depusă cu grave încălcări de procedură.

În data de 3 iunie 2022, Turboenergy Power a depus cerere de chemare în judecată pe numele lui Andrei Spînu, la acea vreme ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Societatea comercială a cerut  „dezmințirea informației defăimătoare, exprimarea scuzelor oficiale și compensarea prejudiciului cauzat în legătură cu faptul răspândirii informației defăimătoare, calomnioase ce atentează la onoarea, demnitatea și reputația profesională”. Ulterior, și anume pe  26 septembrie 2022, avocatul  lui Andrei Spînu a înaintat demers privind scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată, invocând probleme de procedură. În consecință, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, pe 24 octombrie 2022, a admis argumentele apărării și a scos cererea de pe rol.

Compania a declarat recurs, dar și examinarea cauzei într-un alt complet de judecată. Prin decizia din 14 martie curent, Curtea de Apel Chișinău a dispus rejudecarea cauzei. Prima ședință este planificată pentru luna august.

Compania Turboenergy Power a contestat în instanță și rezultatele tenderului pentru repararea echipamentelor la întreprinderea de stat Termoelectrica. Reprezentanții companiei declară că  licitația s-ar fi desfășurat cu încălcări, iar tenderul „nu a întrunit principii de bază, precum tratamentul egal al tuturor participanților, nediscriminarea și concurența loială”.

Aceștia invocă și faptul că licitația a fost câștigată de compania rusă Power Machines, care se regăsește în lista sancțiunilor internaționale.

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Andrei Spînu a comentat pretențiile Turboenergy Power.

„Nu voi da dreptul unor șmecheri să susțină alți șmecheri. Este adevărat, se poate de mers cu altă tehnologie, dar (…) valoarea acestei tehnologii este de câteva sute de milioane – 300 milioane, 400 milioane, jumătate de miliard de dolari, iar valoarea proiectului care este acum de 13 milioane. Nu poate „Termoelectrica” să se îndatoreze cu câteva sute de milioane. Și decizia care a fost luată cu Banca Mondială cu câțiva ani în urmă a fost luată pentru reabilitare. Această reabilitare costă 13 milioane și poate funcționa 10 ani”, a menționat Andrei Spînu.

În urma scandalului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că a studiat personal situația privind licitația de la „Termoelectrica” și a constatat că nu există o altă candidată care ar fi dispusă să repare instalațiile, deoarece acestea au fost construite în anii ’70, anume de firma câștigătoare.

Ultima ședință în proces a avut loc pe 25 aprilie, atunci când Termoelectrica a solicitat amânarea acesteia. Examinarea va fi reluată peste aproximativ 4 luni, pe 17 octombrie curent.

Viorica Mija
09/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii