DOC// Șapte amânări în procesul fostului deputat Victor Mândru. Când se va da verdictul final privind averea sa

Viorica Mija
25/09/2024

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) amânat, pentru a șaptea oară consecutiv, examinarea procesului fostului deputat democrat Victor Mîndru împotriva Autorității Naționale de integritate (ANI). Recursul a fost depus de ANI în noiembrie 2023, după ce instanța de apel a dispus anularea actului de constatare ca fiind neîntemeiat. Conform inspectorilor de integritate, o parte din averea lui Mîndru urma să fie supusă confiscării. Tot în baza constatătilor ANI a fost inițiat și trimis în judecată un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, care însă bate pasul pe loc în prima instanță. Ex-parlamentarul se numără printre cei 14 deputați comuniști care, la sfârșitul lui 2015, l-au părăsit pe Vladimir Voronin. Odată cu avansarea pe scena politică, Victor Mîndru a deținut mai multe funcţii publice importante, inclusiv pe cea de viceministru al Sănătăţii şi Protecţiei Sociale. 

 

În decembrie 2021, ANI a depistat în Declarația de avere a deputatului neconcordanțe între venituri și cheltuieli de 300 de mii de lei. Inspectorii de integritate au verificat și raportul de venituri/cheltuieli, pe care le-a făcut soția deputatului.

Suma de 166 de mii de lei, identificată ca fiind nejustificată pentru anul 2019, a fost supusă acțiunii de confiscare. Suplimentar, inspectorul de integritate a stabilit că fostul deputat deținea și alte bunuri decât cele înscrise în declarațiile de avere și interese personale. Mai exact, este vorba despre un apartament cu două odăi, situat în sectorul Buiucani al capitalei și care nu a fost declarat în perioada 2016-2019.

Victor Mîndru s-a justificat prin faptul că nu este beneficiarul efectiv al bunului imobil. Pe de altă parte, inspectorul de integritate ar fi intrat în posesia unor documente care confirmă faptul că fostul deputat figurează în contractul încheiat pentru furnizarea gazelor naturale pentru locuința respectivă.

Totodată, în aceleași declarații de avere și interese personale depuse, Mîndru ar fi indicat date eronate cu privire la venitul obținut sub formă de numerar în sumă de 750 euro, 9.000 dolari și 120 mii de lei, care nu fac obiectul unor depuneri în instituțiile bancare. Pentru nedeclararea bunului imobil și datele eronate indicate în declarațiile de avere, ANI a sesizat Procuratura Generală. Ulterior, pe numele lui Mîndru a fost inițiat un proces penal pentru îmbogățire ilicită.

Mândru a acționat în judecată ANI, iar Curtea de Apel Chișinău a dispus anularea actului de constatare. Ulterior, ANI a contestat soluția instanței de apel.

Viorica Mija
25/09/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii