DOC // Scandal continuu în conducerea raionului Criuleni: Un grup de consilieri vrea să-l demită pe președintele raionului

Julieta Savițchi
26/10/2020

Raionul Criuleni ar putea să rămână marți fără de conducere. La zece zile după ce a fost demis vicepreședintele raionului, Oleg Ogor, precum și șefele de la Educație și de la Finanțe, un grup din 11 consilieri a solicitat convocarea ședinței extraordinare și punerea la vot a demisiei lui Pavel Spânu din funcția de președinte al raionului Criuleni.

Unul dintre consilierii raionali, care a solicitat anonimatul, ne-a comunicat că cei 11 semnatari nu au votat pentru demisia lui Ogor. „Sunt susținători de-ai lui Ogor și încearcă readucerea lui în funcție”, ne-a spus alesul local.

Solicitat de către reporterii portalului Anticoruptie.md, Vitalie Verebceanu, unul dintre cei 11 semnatari ai inițiativei de demitere a lui Pavel Spânu, a respins versiunea pretinsei răzbunări din partea susținătorilor lui Oleg Ogor. „Motivul este că Spânu nu-și execută atribuțiile de serviciu. Iată că are un an de când este în funcția respectivă și nu a făcut nimic. Sunt convins că va da vina pe pandemie, dar acesta nu este un motiv ca să nu lucrezi”, ne-a declarat Verebceanu.

Alesul local a mai comunicat că odată cu Pavel Spânu urmează să fie demis și adjunctul său, Roman Onică. „La ședința trecută, Onică nu a fost demis pentru că nu a înregistrat numărul necesar de voturi. Dar noi considerăm deciziile din ședința trecută ilegale, deoarece au fost admise mai multe încălcări de procedură. Am anunțat despre aceasta Cancelaria de Stat”, a precizat consilierul.

Întrebat dacă Oleg Ogor ar putea reveni în funcția de vicepreședinte al raionului Criuleni, Vitalie Verebceanu a răspuns afirmativ: „Rezultatul ședinței ar putea fi anulat din cauza încălcărilor. Așteptăm decizia Cancelariei de Stat”.

Pavel Spânu ne-a declarat că nu cunoaște motivele pentru care vor să-l demită. „Nu mi-au comunicat de ce vor să plec din funcție. Se vehiculează că ar fi o tentativă de a-l readuce pe Oleg Ogor, dar nu pot să afirm. Este regretabil că printre cei 11 semnatari sunt și consilieri din coaliție. Eu nu fac parte din vreun partid, dar am fost propus în funcție de către consilierii din Blocul ACUM. Pot să spun că este o acțiune pripită și sunt puține șanse să fie realizată”, a precizat Pavel Spânu.

Vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor, a fost demis la 16 octombrie cu 18 voturi ale consilierilor locali. Împreună cu el au fost demise șefa Direcției Educație a raionului, Ala Ungureanu, și șefa Direcției Finanțe, Olga Simon. Toți trei au fost vizați în materialele Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM).

Amintim că la 21 mai, ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Roman Onica. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, începând cu decembrie 2019, exercitând timp de mai multe luni funcția de vicepreședinte al raionului concomitent cu mandatul de consilier în unul dintre consiliile locale ale raionului Criuleni.

La 16 iulie, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor. Cazul a fost semnalat de către portalul Anticoruptie.md pe data de 1 iunie, în urma unei sesizări pe Harta Corupției. Inspectorii de integritate au stabilit că în perioada decembrie 2019 – martie 2020, Oleg Ogor a deținut concomitent, contrar legislației în vigoare, două funcții publice – mandatul de vicepreședinte de raion și calitatea de consilier în Consiliul raional Criuleni.

Portalul Anticoruptie.md a semnalat și incompatibilitatea funcțiilor admisă de Ala Ungurean, care timp de aproape trei luni, pe lângă funcția de șefă a Direcției Educație, a deținut și mandatul de consilier raional. Portalul Anticoruptie.md a publicat recent o anchetă în care se arată că în perioada stării de urgență, fiind în funcția de vicepreședinte al raionului Criuleni, Oleg Ogor a reușit să atragă din fondul de rezervă al raionului 170.000 de lei pe contul firmei sale, pentru cazarea medicilor din linia întâi într-o tabără care îi aparține.

În anchetă figura și Olga Simon, o persoană din anturajul lui Oleg Ogor, pe care acesta a ajutat-o să-și repare automobilul personal din contul bugetului raional.

Julieta Savițchi
26/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii