DOC// „Scandalul sexual” de la Curtea de Conturi. O nouă satisfacție în instanță pentru Marian Lupu

Viorica Mija
12/06/2024
Colaj CIJM

Prima instanță a admis parțial o altă plângere a ex-președintelui Curții de Conturi, Marian Lupu, în litigiul împotriva fostei sale subordonate, Tatiana Vozian, care l-a învinuit că i-ar fi făcut avansuri sexuale. Judecătorul Igor Pulbere a obligat-o pe Vozian să-i achite lui Lupu un prejudiciu moral de 20 de mii de lei, dar și 10 mii de lei, banii cheltuiți de reclamant pentru serviciile unui avocat. Hotărârea a fost pronunțată marți, 11 iunie și este cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 30 zile.

„Se obligă Tatiana Vozian să dezmintă, prin aceleași mijloace de comunicare prin care au fost răspîndite inițial, afirmațiile false și defăimătoare la adresa lui Marian Lupu, Președintele Curții de Conturi, prin publicarea următorului text: „Eu, Tatiana Vozian, dezmint afirmația falsă şi defăimătoare precum că Marian Lupu, Preşedinte al Curţii de Conturi, ar fi făcut avansuri sexuale la adresa mea și că aș fi fost demisă pentru că am denunțat public pretinsele avansuri sexuale ale Președintelui Curţii de Conturi Marian Lupu”, se arată în decizie.

 

Pe 22 mai, prima instanță a admis parțial plângerea lui Marian Lupu. Judecătorul Alina Brăgaru a obligat-o pe Vozian să-i achite fostului său șef un prejudiciu moral de 15 mii de lei, dar și circa 10 mii de lei, bani cheltuiți de acesta pentru a-și asigura asistența juridică.

Scandalul sexual de la Curtea de Conturi a izbucnit în aprilie 2023, după ce Tatiana Vozian, pe atunci angajată a instituției, l-a acuzat pe Lupu că i-ar fi făcut avansuri sexuale. Din cauza că i-ar fi refuzat atenția, aceasta ar fi fost sancționată cu mustrare aspră. Pe de altă parte, Curtea de Conturi o acuza de „calomnii și insinuări”.

Ulterior, Tatiana Vozian a fost retrogradată, după reorganizarea instituției, structura căreia, potrivit conducerii, a fost ajustată la necesitățile de dezvoltare, iar în luna septembrie – demisă.

Viorica Mija
12/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii