DOC // Serviciul Prevenire a Spălării Banilor confirmă că firmele controlate de Platon ar fi implicate în furtul miliardului. În schemă este și Ilan Șor

Cornelia Cozonac
15/07/2021

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) confirmă că firme controlate de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar fi implicate în furtul miliardului din cele trei bănci devalizate și în schema Laudromat. La fel, în ambele scheme sunt implicate firme, în spatele cărora ar fi proaspătul deputat Ilan Șor. Confirmările se conțin într-un răspuns primit de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor de fosta deputată Inga Grigoriu, președinta Comisiei parlamentare de anchetă Laundromat.  

„Compania Ronida Invest Ltd, înregistrată în Marea Britanie, cu conturi deschise la Moldincombac și Trasta KomertBanc din Letonia a constituit subiect de investigați finaciare aferente schemei de spălare de bani Global Laundromat și Frauda bancară”. Serviciul confirmă că în cadrul investigațiilor au fost stabilite legături dintre Ronida Invest și Veaceslav Platon, chiar dacă în calitate de administrator al firmei figura un cetățean ucrainean. 

SPCSB mai scrie că în cadrul aceleași investigații s-au constatat implicații în frauda bancară a unor firme nerizidențiale controlate de Ilan Șor. 

Veaceslav Platon a fost absolvit de pedeapsă în dosarul furtului miliardului, după ce procurorii și-au retras învinuirea. Mai multe evenimente din ultimul timp indică legături între Platon și procurorul general Alexandr Stoianoglo. Ilan Șor a fost condamnat la 9 ani de închisoare de o instanță primară, în dosarul furtul miliardului, dar sentința a fost atacată de avocații acestuia și procesul trenează de aproape 3 ani la Curtea de Apel. 

Fosta deputată Inga Grigoriu, care a prezentat la 10 iulie raportul comisiei pe care a condus-o, se îngtreabă de ce acest serviciu a trimis abia după alegerile parlamentare răspunsul la solicitarea comisiei:      

„Încă o confirmare a unei instituții naționale - Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), privind implicarea numitului Veaceslav Platon în FRAUDA BANCARĂ, dosar din care a fost scos curat ca lacrima de către actualul procuror general, A. Stoianoglo și în spălătoria rusească, LAUNDROMAT. De asemenea sunt implicate în ambele cazuri și grupuri de companii afiliate lui Ilan Șor, proaspăt deputat cu imunitate parlamentară. Cu regret, am primit răspunsul de la SPCSB târziu, abia după alegerile parlamentare anticipate și acest fapt îmi ridică și mai multe semne de întrebare. De ce s-a așteptat scrutinul electoral pentru ca instituția să îmi ofere un răspuns”?

„În concluzie, noua guvernare trebuie să înțeleagă că este necesar de a combate acest fenomen - spălările de bani. Or, ele continuă și e grav dacă vor fi preluate. Eu voi sta de gardă”, și-a încheiat Inga Grigoriu mesajul.

Cornelia Cozonac
15/07/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii