DOC// Undă verde în avocatură pentru un ex-procuror certat cu legea: Ruslan Popov, gata să îmbrace roba de apărător

Julieta Saviţchi
01/07/2022
CIJM

Fostul procuror general adjunct, Ruslan Popov, învinuit în mai multe dosare penale, inclusiv pentru îmbogăţire ilicită, va putea să presteze servicii de avocat, chiar dacă este certat cu legea. O decizie în acest sens a fost luată recent de către Comisia de licenţiere a Uniunii Avocaţilor din Moldova.

În mai 2016, Comisia de licenţiere l-a admis în avocatură pe Ruslan Popov, cu eliberarea licenței pentru exercitarea profesiei de avocat, după înlăturarea stării de incompatibilitate, deţinerea funcţiei de procuror.

În luna martie a anului curent, Ruslan Popov a depus cerere de eliberare din sistem, care a fost admisă de Consiliul Superior al Procurorilor. Ulterior, fostul procuror a depus o cerere la Comisia de licenţiere, prin care a anunţat că nu mai există stare de incompatibilitate.

La 28.06.2022, Comisia de licențiere a UAM a emis Hotărârea nr. 1/8/2022 prin care a constatat înlăturarea de către Ruslan Popov a stării de incompatibilitate stabilite anterior prin Hotărârea nr. 7 din 05.05.2016, fapt care îi permite acum lui Popov să primească licenţa pentru exercitarea profesiei de avocat.

Amintim că, în conformitate cu articolul 10 al Legii cu privire la avocatură, profesia de avocat poate fi exercitată doar de persoanele care au o reputaţie ireproşabilă.

„Nu am avut de ales. Ruslan Popov a obţinut licenţa în baza legii vechi, prin care procurorii cu stagiul de cel puțin 10 ani în sistem erau admişi în avocatură fără ca să susţină examenul de calificare. Există şi prezumţia nevinovăţiei. Anterior, Uniunea Avocaţilor a suspendat licenţele pentreu avocaţii care aveau probleme cu legea. Aceştia s-au adresat în instanţă şi au câştigat, iar UAM a fost obligată să le achite despăgubiri. Dacă Popov va fi condamnat, atunci îi va fi retrasă licenţa”, ne-a explicat avocatul Vadim Vieru, membru al Comisiei de Licenţiere.

Ruslan Popov este învinuit într-un dosar penal intentat pentru îmbogăţire ilicită. Procurorul ar fi beneficiarul final al unei livezi moderne şi a unui frigider pentru păstrarea fructelor înregistrate pe numele tatălui, un simplu pensionar din satul Mileştii Mici.

Dosarul a ajuns pe masa magistraţilor.Precizăm că alături de Ruslan Popov pe banca acuzaţilor urmează să vină soşia sa, procurora Iulia Popov, tatăl şi soacra, precum şi un om de afaceri. Fostului procuror i se mai incriminează săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale.

Un alt dosar în care este învinuit Ruslan Popov se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

Reţinut la începutul lunii octombrie 2021, Popov s-a aflat în arest preventiv aproape 30 de zile în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Iniţial, Judecătoria Chişinău a dispus plasarea sa în arest la domiciliu, însă peste câteva zile Curtea de Apel Chişinău a dat curs demersului procurorilor anticorupţie de a-l plasa în izolator.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a modificat deciziile instanţei de fond în privinţa lui Popov, prelungindu-i arestul la domiciliu. Fostul procuror a scăpat de măsura preventivă în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Procurorul Popov a fost suspendat din funcţie pe durata desfăşurării anchetei, iar în luna martie 2021 a depus cerere de eliberare din sistem, care i-a fost acceptată.


 

Julieta Saviţchi
01/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii