DOC// Va fi sau nu deja vu la Curtea Supremă de Justiție: partidul Șansă a depus recurs

Viorica Mija
08/02/2024

Partidul Șansă a contestat decizia Curții de Apel Chișinău, care a respins cererea de anulare a deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prin care candidații formațiunii au fost excluși din cursa electorală din noiembrie 2023. Recursul a fost depus la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) miercuri, 7 februarie.  Anterior, CSJ a admis unele argumente ale Șansă și a dispus reluarea examinării litigiului în instanța de apel.

Anunțul despre excluderea partidului Șansă din campania electorală a fost făcut de premierul Dorin Recean pe 3 noiembrie 2023.

Conform premierului, decizia a fost luată din considerente de securitate națională în contextul războiului hibrid îndreptat de Federația Rusă în comun cu o grupare criminală organizată împotriva Republicii Moldova.

„Acest lucru este despte securitatea statului, implicarea unui inamic nu va fi admisă. Dacă cineva a crezut și va crede că doar vom urmări toți purtătorii de sacoșe, se greșesc. Nu avem voie să acționăm prin ignorare. Legea ne obligă să acționăm. Protejăm Republica Moldova de o rețea de criminală. Din alegeri este scoasă o grupare criminală organizată și nu un partid politic. Miza adevărată este suveranitatea statului Republica Moldova, pacea din comunitatea noastră”, a conchis premierul. 

De altă parte, fruntași Șansă au comentat că decizia ar fi o modalitate prin care autoritățile vor să îndepărteze din cursă candidații incomozi, cu șanse de a fi aleși. „Autoritățile statului au acționat ilegal și abuziv, au încălcat drepturile fundamentale ale omului și dreptul la alegeri libere”, a declarat liderul Șansă, Alexei Lungu.

Viorica Mija
08/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii