DOC// Veaceslav Platon, cu plângere împotriva Maiei Sandu. Ce i-au răspuns magistrații

Viorica Mija
24/05/2023
Colaj CIJM

Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție a respins marți, 23 mai,  cererea avocatului lui Veaceslav Platon, privind strămutarea judecării cauzei penale în care este învinuit de escrocherie la o altă instanță egală în grad. Drept motiv, apărătorul a invocat faptul că președintele Maia Sandu ar pune presiune pe judecătorii care examinează dosarul. Vineri, 26 mai, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, urmează să pronunțe încheierea și pe marginea cererii de scoatere de pe rol a cauzei în care Platon s-a plâns că Maia Sandu i-ar fi lezat onoarea și demnitatea. Asta, după ce șefa statului a declarat că „gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”.

Avocatul lui Veaceslav Platon a înaintat cererea de strămutare a cauzei pe  21 aprilie curent. Acesta a solicitat ca dosarul să fie transferat de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la o altă instanță egală în grad. Apărătorul a invocat faptul că „ ... președintele Republicii Moldova, Sandu Maia, se implică în procesul de înfăptuire a justiției”,  după ce, de mai multe ori, ar fi „atenționat public judecătorii despre cauza penală în cauză, dând un semnal judecătorilor că se așteaptă la condamnarea lui Platon Veaceslav”. Respectiv, avocatul a cnsiderat că  judecătorii ar fi sunt lipsiți de imparțialitate și ar fi supuși unor presiuni enorme.

„Analizând cererea de strămutare și motivele acesteia în raport cu materialele cauzei și prevederile menționate, Colegiul penal constată că, cererea Bodnariuc Alexandr în numele inculpatului Platon Veaceslav, privind strămutarea judecării cauzei penale vizate, nu conține motive care potrivit Legii ar constitui temei de strămutare, or, circumstanțele indicate în cerere nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei, având un caracter declarativ, fără a fi motivată în sensul art. 47 alin. (1) Cod de procedură penală. Colegiul penal relatează că, argumentarea necesității strămutării cauzei vizate de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la o altă instanță în grad, precum că, judecătorii din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, sunt lipsiți de imparțialitate și sunt supuși unor presiuni, nu cad sub incidența instituției strămutării judecării cauzei în sensul prevederilor art. 46 alin. (1) și (2) Cod de procedură penală. Totodată, Colegiul penal reține că, potrivit dispoziției art. 26 Cod de procedură penală, la înfăptuirea justiției judecătorii sunt independenți și se supun numai Legii, fără careva imixtiune, fiind obligați să se opună oricărei încercări de a exercita presiune asupra sa. În acest context, Colegiul penal concluzionează că, cererea de strămutare înaintată de către Bodnariuc Alexandr în numele inculpatului Platon Veaceslav, privind strămutarea judecării cauzei penale de învinuire a lui Platon Veaceslav, în săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. art. 191 alin. (5), 243 alin. (3), lit. b) Cod penal, de la Judecătoria Chișinău, la o altă instanță egală în grad, este neîntemeiată și respectiv urmează a fi respinsă”, se arată în hotărârea Colegiului penal al CSJ, pronunțată în data de 23 mai de judecătorii Ion Guzun, Ghenadie Eremciuc și Sergiu Draguța.

Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare. Controversatul om de afaceri a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie 2021, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău.

Cele trei dosare penale pe numele lui Veaceslav Platon din gestiunea Judecătoriei Chişinău bat însă pasul pe loc. Motivele amânării şedinţelor în dosarele Platon sunt diverse, dar de cele mai multe ori nu au avut loc din cauza neprezentării părţilor la proces, în special a inculpatului şi apărătorilor săi. În două dosare, magistraţii au decis ca procesele de judecată să aibă loc în lipsa inculpatului, însă avocaţii au înaintat mai multe cereri de recuzare, toate fiind respinse.

Platon a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani în detenţie, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul furtul miliardului. El era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

În mai 2021, Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

Viorica Mija
24/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii