DOC// Victor Chironda pune punctele pe „i”: „Cererea mea nu a fost examinată în fond”

Viorica Mija
21/06/2024

Încheierea prin care instanța de fond a respins ca fiind neîntemeiată acțiunea fostului viceprimar al municipiului Chișinău, Victor Chironda, de anulare a ordinului în baza căruia a fost demis de primarul Ion Ceban, va fi contestată. Într-un comentariu pentru portalul Anticoruptie.md, Chironda menționează că nu vrea să se întoarcă la Primărie, dar insistă să demonstreze că demisia sa a fost una ilegală.

Victor Chironda a menționat că va depune apel, deoarece consideră că soluția instanței este una care nu a ținut cont de toate circumstanțele și probele. Mai mult ca atât, cauza a fost pe rol o perioadă de trei ani, iar soluția de a nu admite acțiunea la finalul unui termen atât de extins este una suspect de tardivă.

„Instanța a pronunțat o soluție fără a examina în fond toate argumentele apărării. De fapt, este vorba despre o simplă încheiere de neadmitere a acțiunii.  La distanță de trei ani de la depunerea cererii și după mai multe încercări ale avocatului să propună diverse probe, care să fie examinate în fond, a fost luată decizia de a nu admite acțiunea”, spune Chironda.

Chironda declară că „nu vrea să se întoarcă la Primărie, dar insistă să demonstreze că a fost demis ilegal. Fostul viceprimar spune că a primit și încheierea motivată din care reiese că „acțiunea a fost pur și simplu respinsă”, fără prea multe explicații.

De altă parte, judecătoarea Viorica Dodon și-a argumentat decizia, enumerând mai multe prevederi legislative.

„Viceprimarul este eliberat din funcţie la propunerea primarului general prin decizia consiliului municipal, adoptată cu votul majorităţii consilierilor aleşi. în cazul în care proiectul de decizie privind eliberarea din funcţia de viceprimar este exclus de pe ordinea de zi la 2 şedinţe consecutive de către consiliul municipal sau nu întruneşte numărul necesar de voturi la 2 şedinţe consecutive, primarul general eliberează viceprimarul din funcţie prin dispoziţie, care se aduce la cunoştinţă consiliului municipal”, se arată în încheierea motivată.

Totodată, conform încheierii, Victor Chironda nu se va mai putea adresa în judecată cu aceeași acțiune, dar o poate contesta în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Victor Chironda, a anunțat public, în data de 16 iulie 2021, că a depus o cerere de chemare în judecată împotriva primăriei Chișinău. Fostul funcționar susținea că motivele invocate, în urma cărora a fost demis, „sunt ilegale” și a solicitat anularea dispoziției de concediere. 

Fostul viceprimar a fost demis pe 2 iulie 2021, cu votul a 28 de consilieri, după solicitarea primarului Ion Ceban, în baza constatărilor anchetei de serviciu.

Grupul de anchetă a fost format la inițiativa primarulu „pentru a stabili de ce viceprimarul Victor Chironda a fost absent de la serviciu”. Dispoziția lui Ceban a fost emisă după ce viceprimarul a adus acuzații la adresa arhitectului-șef Svetlana Dogotaru în procesul de pregătire a autorizației de demolare a hotelului Național.

Chironda a cerut pe 15 iunie, într-o conferință de presă, demisia arhitectorului-șef al capitalei, Svetlana Dogotaru, pe motiv că ar fi aprobat abuziv actele pentru demolarea Hotelului „Național”, decizie cu care nu este de acord.

La rândul său, Svetlana Dogotaru a comentat că a acționat legal, iar actele au fost toate în ordine. „Vendeta viceprimarului e cu barbă. E campanie electorală și el ar vrea să se regăsească pe vreo listă electorală”, a spus Svetlana Dogotaru pentru Anticoruptie.md.  

Viorica Mija
21/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii