DOC//10 conturi ale soțului și 4 mii de euro de la tatăl său. Ana Tipa, fără drept de reevaluare de Comisia Pre-Vetting

Viorica Mija
23/11/2023
Sursa: Pre-Vetting

Completul de judecată special, instituit în cadrul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), pentru examinarea contestațiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Pre-Vetting) a respins cererea Anei Tipa,  care aspira la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar nu a trecut filtrul integrității.

Ana Tipa a fost audiată în luna iulie, iar principalele suspiciuni privind integritatea sa se refereau la 10 conturi bancare ale soțului, care nu se regăseau în declarațiile sale. Candidata a explicat că nu putea cunoaște nimic despre acestea, deoarece era în proces de divorț. Totodată, Tipa nu a completat Declarațiile de avere și interese personale pentru perioada în care a fost în concediu de maternitate. Aceasta a menționat în răspunsurile sale că angajatorul său nu a soluționat problema legată de semnătura electronică și că în acea perioadă a avut doar câștiguri din indemnizații. Totodată, membrii Comisiei s-au interesat despre donația din partea tatălui său, care reprezenta suma de 4 mii de euro și, la fel, a fost omisă. Tipa a spus că banii nu au ajuns la ea, ci au fost transferați pe contul unei companii de construcții.

Ana Tipa și-a început activitatea profesională în calitate de grefier, în 2008, iar în 2018 a continuat-o în calitate de asistent judiciar. A finalizat în anul curent cursurile de formare pentru candidații la funcția de judecător, din cadrul Institutului Național al Justiției.

Viorica Mija
23/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii