DOC//Avocata Ala Popa, care a amenințat jurnaliștii CIJM, o ia de la zero în procesul cu activistul Alexei Dimitrov

Viorica Mija
26/03/2023
Colaj CIJM

Curtea de Apel a casat hotărârea primei instanțe și a dispus ca petiția depusă de activistul Alexei Dimitrov, lovit de apărătoarea Ala Popa cu o mapă în anul 2018, să fie reexaminată. Mai mult, instanța de apel a anulat decizia Comisiei de Etică a Uniunii Avocaților din Republica Moldova, care nu a văzut nimic condamnabil în acțiunile avocatei.  Apărătoarea Ala Popa, fosta soție a procurorului Igor Popa, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, după o anchetă realizată de jurnaliștii de la Centrul de Investigații Jurnalistice, a amenințat CIJM cu  urmărirea penală pentru „accesarea datelor cu caracter personal”.

Magistrații Curții de Apel au luat decizia în data de 28 februarie, documentul fiind publicat în luna martie, pe site-ul instanțelor de judecată. Conform hotărârii, Uniunea Avocaților a fost obligată să organizeze o nouă ședință a Comisiei de Etică și Disciplină pe acest subiect.

„Se anulează decizia Comisiei pentru etică și disciplină a Uniunii Avocaților din Republica Moldova din 01 aprilie 2019, prin care s-a decis lipsa încălcărilor în acțiunile avocatului Ala Popa. Se obligă Comisia pentru Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților din Republica Moldova să reexamineze petiția nr.2814/18 din 17.12.2018 depusă de Alexei Dimitrov împotriva acțiunilor avocatului Ala Popa”, se arată în hotărârea completului Curții de Apel Chișinău, format din judecăorii Ghenadie Mîra (președinte), Ina Dutca și Denis Băbălău.  

Incidentul a avut loc la începutul lui decembrie 2018, în urma unei ședințe de judecată în care s-a examinat plângerea lui Dimitrov împotriva deciziei poliției de a nu-i trage la răspundere pe patronii Restaurantului Capitoles Park din Parcul „Valea Trandafirilor”, municipiul Chișinău, pentru gălăgia din nopțile de weekend. În înregistrarea video făcută de Alexei Dimitrov se observă cum Ala Popa se îndreaptă către acesta, vorbind la telefon, și îl lovește cu o mapă.

La rândul său, Ala Popa l-a acuzat pe Dimitrov de agresivitate și imixtiune în viața privată. „Eram antrenată într-o discuție privată, iar Dimitrov mă filma pe la spate, îmi filma actele personale. M-a numit urât, mi-a reproșat că apăr interesele Nadejdei Herța. Eu i-am spus să meargă să se spele, căci mirosea urât de la el. Am vrut doar să îi feresc telefonul, căci mi-l băga în ochi. Iar el m-a apucat de mână, m-a lovit peste față, mi-a împrăștiat actele, era foarte agresiv. Este inadmisibil ca un bărbat să lovească o femeie care este și avocată. Am depus plângere și am dat explicații la poliție”, ne-a declarat apărătoarea.

La 1 aprilie 2019, Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților a respins ca neîntemeiată plângerea depusă de activistul Alexei Dimitrov. Chiar dacă șase din cei 11 membri ai Comisiei au votat pentru sancționarea Alei Popa, s-a decis constatarea lipsei abaterilor în acțiunile avocatei Ala Popa.

Ala Popa a fost căsătorită cu Igor Popa, ex-viceprocuror general, de care a divorțat oficial în 2016. Ion Diacov, fostul procuror al municipiului Chișinău, a declarat că i-a surprins pe cei doi în vara anului 2018 în timp ce zburau în vacanță în Antalia.         

Viorica Mija
26/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii