DOC//Cererea ex-președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, respinsă. De ce a fost refuzat de colegii de breaslă

Viorica Mija
10/03/2023
Colaj CIJM

După Judecătoria Chișinău, și Curtea de Apel a respins cererea fostului președinte al Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, împotriva Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Magistratul a contestat hotărârea prin care membrii CSM au aprobat cercetarea sa penală, la solictarea procurorului general interimar, Dumitru Robu. Țurcanu este suspectat de abuz în serviciu la distribuirea indemnizațiilor COVID, dar se declară nevinovat.

Fostul președinte al Judecătoriei Chișinău, magistratul Radu Țurcanu, este cercetat penal pentru abuz în serviciu. Acesta ar fi comis un prejudiciu statului de 112 mii de lei. Urmărirea penală a fost pornită la solicitarea procurorului general interimar. Cererea înaintată de Dumitru Robu a fost aprobată de membrii CSM într-o ședință cu ușile închise, care a avut loc în data de 10 mai 2022.

„Se respinge ca neîntemeiată acțiunea înaintată de Radu Țurcanu către Consiliul Superior al Magistraturii privind anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii nr.100/8 din 10.05.2022 ”Cu privire la sesizarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale în privința unui judecător”. Hotărârea este executorie din momentul emiterii, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile de la pronunțarea dispozitivului”, se arată în decizia completului Curții de Apel Chișinău format din Anatolie Minciuna, Ecaterina Palanciuc şi Veronica Negru.

Fostul președinte al Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, este suspectat că ar fi distribuit altor persoane decât celor incluse în lista aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), indemnizațiile unice angajaților Judecătoriei Chișinău care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Cauza penală a fost clasată la sfârșitul lunii octombrie 2022. Peste o lună însă, dosarul a fost redeschis după ce tot magistrata Vasilisa Muntean, dar și o asistentă judiciară, ambele de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au depus contestații.

Radu Țurcanu a fost numit președinte al Judecătoriei Chișinău în martie 2017, fiind singura persoană interesată de ocuparea fotoliului.

La sfârșitul lunii iunie 2019, alături de alți șefi din sistemul judecătoresc, Radu Țurcanu a fost înlăturat de la exercitarea funcției administrative. Decizia a fost luată de CSM, în ședință închisă, iar la bază a stat sesizarea judecătorului Mihai Murguleț, în care erau menționate mai multe ilegalități comise de acesta. 

Murguleț susținea că în 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, care i-ar fi denigrat imaginea de judecător. Potrivit lui, aceste atacuri au fost precedate de tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției, Țurcanu fiind cel care ar fi intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile.

 La începutul lunii iulie 2019, CSM a cerut Procuraturii Generale să verifice informațiile expuse în sesizarea lui Murguleț. În luna octombrie a anului trecut, procurorii au respins nota informativă a magistratului.

Viorica Mija
10/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii