DOC//De ce s-a supărat Igor Dodon pe Maia Sandu: detalii din hotărârea motivată a instanței

Viorica Mija
25/05/2023
Colaj CIJM

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a publicat hotărârea motivată, prin care a dispus neadmiterea cererii ex-președintelui Igor Dodon împotriva președintei Maia Sandu. Conform informațiilor cuprinse în document, scandalul a pornit de la un telefon, pe care l-a achiziționat Președinția pentru fostul șef de stat.

Igor Dodon s-a adresat în instanța de judecată cu o cerere de chemare în judecată împotriva Maiei Sandu privind obligarea dezmințirii informației, obligarea prezentării scuzelor, repararea prejudiciului moral, precum și compensarea cheltuielilor de judecată. Totul, după ce Maia Sandu a declarat: „Eu folosesc telefonul meu. Spre deosebire de Igor Dodon, care și-a cumpărat în toamnă, din contul Președinției, cel mai scump model de Iphone. El l-a lăsat acolo, dar oricum a cheltuit banii statului”. Conform apărării fostului președinte, Igor Dodon nu a procurat din banii statului telefoane de model Iphone, precum și nici nu a folosit astfel de telefoane, care să fi fost procurate din mijloace financiare publice.

De altă parte, avocatul Maiei Sandu a înaintat un demers, prin care a solicitat încetarea procesului civil,  făcând referire la prevederile art. 8 lit. a) din Legea cu privire la libertatea de exprimare, prin care este reglementat faptul că nu poate fi intentată o acțiune cu privire la defăimare pentru declarația făcută de către Președintele Republicii Moldova și deputații în Parlament în exercitarea mandatului.

Aceeași motivare a stat și la baza neadmiterii plângerii ex-președintelui.

Viorica Mija
25/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii