DOC // După un val de refuzuri, CSJ îi dă o nouă șansă judecătoarei Marina Rusu

Viorica Mija
30/01/2024
Sursa: vetting.md

După ce a respins mai multe contestații ale judecătorilor care nu au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) îi dă o nouă șansă Marinei Rusu, judecător în cadrul Judecătoriei Cahul, sediul Taraclia. Magistrata urmează să fie reevaluată, o decizie irevocabilă în acest sens fiind pronunțată pe 29 decembrie.

Marina Rusu a ajuns în lista judecătorilor care nu au promovat evaluarea pe 27 ianuarie 2023, pe motiv că membrii comisiei nu ar fi avut suficiente informații despre veniturile și bunurile dobândite de aceasta în perioada 2014 – 2016. Comisia nu a fost în măsură să verifice dacă veniturile obținute au fost legitime și dacă activele au fost dobândite în mod legal.

De altă parte, Marina Rusu a declarat că în acea perioadă se afla în concediu pentru îngrijirea copilului, iar veniturile pe care le-a încasat au fost acumulate din două surse: indemnizația de maternitate și îngrijire a copilului și veniturile fostului ei soț. Aceste informații au fost confirmate și cu o serie de documente.

În timpul audierilor din ianuarie 2023, membrul Comisiei, Vitalie Miron,  a venit cu o opinie separată, precizând că în perioada menționată candidata nu a obținut bunuri mobile/imobile, respectiv nu are dubii în privința veniturilor magistratei.

În cazul Marinei Rusu au planat și dubii la capitolul integritate etică, întrucât ar fi întârziat cu examinarea a 16 cereri privind condițiile de detenție. Nici aceste acțiuni „nu denotă dubii serioase cu privire la conformitatea candidatei cu criteriul de integritate etică”, se arăta în opinia separată exprimată de Vitalie Miron.

Viorica Mija
30/01/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii