Fără bănuiți în dosarul terenului de la bazinul Dinamo

Viorica Mija
02/12/2022
Sursa: CIJM

Soarta actualei urmăriri penale în cazul terenului dat în locațiune unui agent economic de la bazinul Dinamo este incertă. Deși dosarul a fost inițiat pentru pretinse acțiuni ilegale la darea în locațiune a terenului, nicio persoană nu are statutul de bănuit. Anterior, alte trei cauze penale au fost clasate la diferite etape.

Procurorii au inițiat dosarul în baza unor bănuieli rezonabile de depășire a atribuțiilor de serviciu la încheierea contractului cu agentul economic. Totuși, din anul 2021 cauza se află la etapa urmăririi penale.

În paralel, clubul sportiv „Dinamo” a solicitat în instanță declararea nulității contractului de locațiune, dar și radierea înscrisurilor din Registrul bunurilor imobile. Juristul Viorel Cebotari, care reprezintă clubul în proces, crede că „Prosport Invest”, firma care a luat terenul în locațiune, ar fi încercat punerea în aplicare a unei scheme de acaparare a terenului.

„În forma în care a fost încheiat, contractul are doar unele elemente ale contractului de locațiune. Dacă să vedem contractul după conținut, el este fie de investiție, fie de parteneriat public-privat. Ei l-au numit de locațiune pentru a ocoli unele chestii legislative, dar din start „Prosport Invest” nu era în drept în baza unui contract de locațiune să efectueze careva construcții capitale”, a declarat pentru Anticoruptie.md Cebotari.

Cebotari mai menționează că, dacă contractul nu se declară nul și proprietatea privată rămâne pe terenul statului, agentul economic îl va utiliza la un preț derizoriu mulți ani înainte, iar statul va pierde dreptul de a folosi un bun al său, de aproximativ 58 milioane de lei.

Jurista Iuliana Pascal, care reprezintă interesele „Prosport Invest” în instanță, declară că contractul încheiat a fost pentru un teren care se afla în paragină, iar clientul său, fiind președinte al Federației de minifotbal, a edificat din surse proprii un complex sportiv „pentru satisfacția sa personală” și pentru că, fiind în trecut sportiv, și-a dorit dezvoltarea minifotbalului.

Următoarea ședință de judecată în cauza clubul „Dinamo” vs SRL „Prosport Invest” a fost programată pentru luna mai 2023.

 

Dedesubturile acestei „tranzacții dubioase”, în investigația TERENUL-FANTOMĂ DE LA BAZINUL „DINAMO”

 

Viorica Mija
02/12/2022Follow us on Telegram

Comentarii