DOC//Fostul președinte al CSJ, Ion Druță, pe „linia de foc” cu CSM

Viorica Mija
24/05/2023

Curtea de Apel Chișinău a respins cererea fostului președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, împotriva unei hotărâri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe care o califică drept nefavorabilă. Decizia a fost pronunțată în data de 17 mai, dar poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 30 zile. Verdictuli poate influența parcursul dosarului în care magistratul este învinuit de îmbogățire ilicită și care este examinat, din iulie 2022, în instanța de fond.

Paralel, continuă procesul în care Ion Druță este învinuit de îmbogățire ilicită, care a ajuns pe masa magistraților în iulie 2022, după trei ani în care urmărirea penală a avut perioade de stagnare. Conform rechizitoriului, în perioada 2014-2019, atunci când deținea funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul rudelor sale, ar fi obținut în proprietate bunuri imobile pe care le deține în continuare în valoare totală de 4,5 milioane de lei. Procurorii precizau că aceasta este valoarea achitărilor oficiale efectuate pentru bunurile imobile, în timp ce prețul mediu de vânzare  constituie 12,7 milioane de lei. Aceste mijloace bănești depășeșc substanțial veniturile legale obținute de Ion Druță și membrii familie sale. Judecătorul a avut câștiguri de 831.359 de lei, iar soția acestuia - de 608.978 de lei.

La demersul procurorilor anticorupție și cu autorizarea judecătorului de instrucție au fost puse sub sechestru cinci încăperi nelocative, două - locative și un autoturism, în valoare totală de 12,7 milioane de lei.

Amintim că, la 24 octombrie, 2019, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a admis ridicarea imunității președintelui CSJ. În aceeași zi, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție, în comun cu angajații CNA, au efectuat percheziții în biroul judecătorului.  La 29 septembrie, forțele de ordine au percheziționat domiciliul la Ion Druță.

Totuși, în 2021, Curtea de Apel a anulat hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii nr.375/25 din 24 octombrie 2019 cu privire la sesizarea procurorului General interimar, Dumitru Robu, „referitor la eliberarea acordului pentru pornirea urmării penale, reținerea, aducerea silită, arestarea, perchiziționarea și atragerea la răspundere penală în privința judecătorului și președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță”.

Viorica Mija
24/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii