DOC // Investigarea presupuselor abuzuri ale procurorului general interimar continuă. Veronica Dragalin a respins recuzarea acuzatorului desemnat de CSP

Julieta Saviţchi
11/08/2022
Nadejda Busuioc şi Dumitru Robu Colaj

Examinarea plângerii în care Sorin Stati îl denunţă pe procurorul general interimar, Dumitru Robu, continuă. Şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a respins cererea de recuzare a procurorei Nadejda Busuioc, desemnată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) să examineze plângerea, iar autorul sesizării a fost citat pentru audieri.

Veronica Dragalin a respins argumentele autorului recuzării, Sorin Stati, că Robu a fost coleg cu Nadejda Busuioc în Procuratura Anticorupţie, fapt care ar putea lăsa loc de interpretări asupra deciziei.

Potrivit ordonanţei semnate de Dragalin, care este irevocabilă, chiar dacă au fost colegi în Procuratura Anticorupţie, cei doi procurori nu s-au aflat în relaţii de prietenie, iar în urma verificărilor nu există suspiciuni în privinţa imparţialităţii Nadejdei Busuioc.

Fostul director al companiei de stat MoldATSA, Sorin Stati, l-a denunţat pe Robu că în perioada februarie-decembrie 2011 a mușamalizat cazul unui agent economic, care s-ar fi conectat clandestin la o sursă de energie electrică care aparținea întreprinderii. Ulterior, Stati a solicitat recuzarea Nadejdei Busuioc pe motiv că aceştia au lucrat în Procuratura Anticorupţie în perioada când statul era capturat de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

CSP a decis să transmită cererea de recuzare semnată de Stati procurorului ierarhic superior Nadejdei Busuioc.

Sorin Stati a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că va contesta ordonanţa semnată de Dragalin, dar va da curs citaţiei pentru a fi audiat.

„Prevederile Codului de Procedură Penală sunt contradictorii. Un articol pevede că ordonanţa procurorului ierarhic superior de neadmitere a cererii de recuzare este definitivă, iar un alt articol stipulează că toate ordonanţele semnate de procuror pot fi contestate în instanţă. Anume de această prevedere ne vom folosi”, a precizat Stati.

CSP a desemnat-o pe Nadejda Busuioc să examineze şi plângerea ex-primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Fostul edil l-a acuzat pe Dumitru Robu că, în iulie 2017, ar fi emis o ordonanță de disjungere a dosarului parcărilor cu plată „prin care s-a manipulat probatoriul și s-au prezentat selectiv materiale în instanța de judecată”, fapt ce, potrivit fostului primar general al municipiului Chișinău, a dus la suspendarea sa „ilegală și abuzivă” din funcția de primar al municipiului Chișinău.

Nadejda Busuioc a refuzat să examineze sesizarea fostului primar de Chișinău pe motiv că asemenea categorie de adresări se contestă cu plângere și se examinează de către procurorul ierarhic superior.

Julieta Saviţchi
11/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii