DOC//O scrisoare pierdută. Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, nevoit să reia de la zero procesul cu SIS

Viorica Mija
12/06/2024
Sursa: CIJM

Judecătorul Marcel Popescu a constatat drept inadmisibilă acțiunea împotriva Serviciului de Informații și Securitate (SIS) înaintată de fostul deputat democrat  Vladimir Andronachi, judecat cu ușile închise pentru escrocherie în dosarul Frauda Bancară. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată miercuri, 12 iunie. Mai exact, Andronachi, care a fost inclus în lista persoanelor supuse sancțiunilor pentru afiliere cu fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, nu a înlăturat în termenele prevăzute de lege neajunsurile depistate în cerere. Mai mult, instanța i-a expediat două scrisori la domiciliul indicat în plângere, dar ambele au fost returnate cu mențiunea „nereclamat”.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, din 17 aprilie 2024, Andronachi a avut la dispoziție 5 zile pentru înlăturarea neajunsurilor constatate, și anume să achite taxa de stat în sumă de 250 lei și să-și concretizeze cerințele înaintate. La 18 aprilie 2024, copia încheierii a fost expediată pe adresa de domiciliu indicată de către acesta în acțiune, dar care a fost restituită în adresa instanței de judecată la 10 mai 2024, cu mențiunea „nereclamat”. La 16 mai 2024, copia încheierii a fost expediată repetat, dar a avut aceeași soartă.

„Judecătorul relevă regula rolului activ pe care participanții la proces, titulari ai unui interes material și/sau procesual trebuie să-l manifeste în proces, atât sub aspectul motivării pretențiilor sale cât și sub aspectul participării în proces, odată ce aceștia au fost înștiințați despre faptul stabilirii termenului pentru lichidarea neajunsurilor. Nemijlocit Curtea Europeană, în jurisprudența sa privind admisibilitatea cererilor parvenite către Curte, statuează asupra necesității părților de a manifesta un rol activ în procesul realizării drepturilor sale. Procedura în fața Curţii are un caracter contradictoriu. Astfel, părțile trebuie să-şi susțină argumentele atât în fapt, cât şi în drept. În cazul în care o parte omite să producă probele sau informațiile solicitate de Curte, ori să prezinte, din proprie inițiativă, informații pertinente sau dă dovadă, în alt fel, de lipsă de participare efectivă la procedură, Curtea poate trage, din comportamentul său, concluziile pe care le consideră adecvate”, se arată în decizia instanței, care a constatat inadmisibilitatea acțiunii.

În luna martie curent, Curtea de Apel Chișinău a constatat drept inadmisibilă și cererea lui Andronachi împotriva Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Totul, pentru că acesta „nu a respectat termenul în interiorul căruia urma să-și revendice dreptul presupus încălcat”. Acțiunea a fost inițiată după ce CSE l-a inclus, în iunie 2023, în lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor pentru acțiuni ce au urmărit destabilizarea situației interne din Republica Moldova sau pentru implicarea în acțiuni ce atentează la statalitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Inițial, Vladimir Andronachi a depus cererea la Judecătoria Chișinău, dar instanța a decis că acțiunea ține de competența Curții de Apel. Ultima soluție a instanței îi taie drumul în justiție pentru o acțiune similară.

Lista persoanelor supuse sancțiunilor internaționale a fost extinsă în data de 28 iunie 2023, iar tranzacțiile financiare, efectuate de acestea pe teritoriul Republicii Moldova, sunt supuse unui control mai riguros. 

Conform  Dispoziției, 7 persoane incluse anterior în listele de sancțiuni internaționale ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canadei și Norvegiei pe motive precum destabilizarea situației interne din Republica Moldova sau implicarea în acțiuni ce atentează la statalitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, au fost introduse și în lista de sancțiuni aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale. 

Este vorba despre Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Aleksandr Kalinin și Grigore Caramalac. 

Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie 2023, în Ucraina, şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupţie.md au menționat că Andronachi se ascundea în Ungaria şi a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul moldovean a fost reţinut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indezirabil pe teritoriul ţării vecine.

Învinuit de escrocherie și spălare de bani în dosarul Frauda bancară, acesta spune că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

Viorica Mija
12/06/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii