DOC//Plângerile ex-președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, vor ajunge la foștii subalterni

Viorica Mija
14/01/2023
Colaj CIJM

Curtea Supremă de Justiție a respins cererea magistratei Vasilisa Muntean, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Aceasta a solicitat strămutarea plângerilor fostului președinte al Judecătoriei Cișinău, Radu Țurcanu, suspectat de abuz de serviciu la distribuirea indemnizațiilor COVID, la o altă instanță egală în grad. 

Vasilisa Muntean a indicat în cererea sa că Radu Țurcanu are calitate de bănuit, astfel plângerea acestuia împotriva acțiunilor/inacțiunilor și actelor organului de urmărire penale, ale procurorului și ale procurorului ierarhic superior urmează să fie examinată în altă instanță, or, ultimul se prezumă că a comis faptele infracționale ce i se impută în calitate de președinte al Judecătoriei Chișinău. În acest fel, judecătorii care vor examina plângeile sale s-au aflat în acea perioadă în relații de subordonare administrativă, iar unele fapte ce i se impută au fost comise în raport cu unii angajați ai Judecătoriei Chișinău. Magistrata a consderat că aceste circumstanțe reprezintă un motiv întemeiat pentru a strămuta cauza de la Judecătoria Chișinău la o altă instanță egală în grad, astfel fiind evitată orice suspiciune de imparțialitate a judecătorilor ce activează în respectiva instanţă.

Completul Colegiului Penal al CSJ, reprezentat de judecătorii Nadejda Toma, Ion Guzun și Liliana Catan, a constatat că cererea a fost declarată de către o persoană care nu este parte a procesului de judecată și este argumentată insuficient.

„Doar în cazul în care cererea este declarată de către președintele instanţei de judecată sau de una dintre părți și desigur este una motivată și întemeiată, Curtea Supremă de Justiție poate dispune strămutarea judecării cauzei cu indicarea instanţei concrete. Reieșind din cele expuse, Colegiul penal consideră cererile de strămutare înaintate de către Muntean Vasilisa ca fiind neîntemeiate, deoarece a fost declarată de către o persoană care nu este parte a procesului de judecată, nefiind respectate prevederile art. 46 alin. (2) Cod de procedură penală”, se menționează în încheiere.

Fostul președinte al Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, este suspectat că, în perioada anului 2020 ar fi distribuit altor persoane decât celor incluse în lista aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), indemnizațiile unice angajaților Judecătoriei Chișinău care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Cauza penală a fost clasată la sfârșitul lunii octombrie 2022. Peste o lună însă, dosarul a fost redeschis după ce tot magistrata Vasilisa Muntean, dar și o asistentă judiciară, ambele de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au depus contestații.

Radu Țurcanu a fost numit președinte al Judecătoriei Chișinău în martie 2017, fiind singura persoană interesată de ocuparea fotoliului.

La sfârșitul lunii iunie 2019, alături de alți șefi din sistemul judecătoresc, Radu Țurcanu a fost înlăturat de la exercitarea funcției administrative. Decizia a fost luată de CSM, în ședință închisă, iar la bază a stat sesizarea judecătorului Mihai Murguleț, în care erau menționate mai multe ilegalități comise de acesta. 

Murguleț susținea că în 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, care i-ar fi denigrat imaginea de judecător. Potrivit lui, aceste atacuri au fost precedate de tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției, Țurcanu fiind cel care ar fi intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile. La începutul lunii iulie 2019, CSM a cerut Procuraturii Generale să verifice informațiile expuse în sesizarea lui Murguleț. În luna octombrie a anului trecut, procurorii au respins nota informativă a magistratului.

Viorica Mija
14/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii