DOC//Prejudiciu de jumătate de milion de lei pentru fostul polițist Vladislav Corcodel

Viorica Mija
03/03/2023
Colaj CIJM

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a admis parțial solicitarea fostului polițist, Vladislav Corcodel. Acesta a înaintat o acțiune împotriva Ministerului Justiției, după ce procurorii au recunoscut că dosarul pe numele său a fost unul fabricat. Într-un interviu  pentru portalul Anticorupţie.md, Vladislav Corcodel a declarat că dosarul i-a fost pornit la comanda fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, care ar fi impus controlul asupra schemelor de contrabandă.

 

Acțiunea înaintată de Corcodel Vladislav împotriva Ministerului Justiției, intervenient accesoriu Procuratura Generală, privind repararea prejudiciului cauzat prin acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, procuraturii și instanțelor judecătorești a fost admis parțial.

„A încasa din bugetul de stat prin intermediul Ministerului Justiției în beneficiul lui Corcodel Vladislav prejudiciul moral în mărime de 500 000 mii lei și cheltuielile de asistență juridică suportate la examinarea cauzelor penale în mărime de 121 299 lei”, se arată în decizia instanței pronunțată de președintele ședinței, judecătorul Ciprian Valah.

În data de 8 ianuarie 2021, Procuratura Generală l-a scos de sub urmărire penală pe Vladislav Corcodel, învinuit într-un dosar de luare de mită de 50.000 de euro pentru mușamalizarea unui dosar de contrabandă. Decizia a fost luată după 4,5 ani de la intentarea dosarului.

Mai mult, Procuratura a dispus scoaterea imobilelor sale de sub sechestru şi restituirea bunurilor, precum şi a banilor ridicaţi în urma percheziţiilor de la domiciliu.

În ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală, semnată de procurorul Vladislav Căruceru, se preciza că dosarul intentat pe numele lui Corcodel a fost fabricat de către Procuratura Anticorupţie pentru ca acesta să fie înlăturat  de la investigarea unei scheme de contrabandă transfrontalieră cu ţigări, în care ar fi fost implicate firma Şerif din Tiraspol şi Combinatul de Tutun din Chişinău. Conform documentului, după înlăturarea lui Corcodel de la investigaţii, mai multe persoane implicate au fost scoase de sub urmărire penală.

Vladislav Corcodel deținea la acea vreme funcția de șef al unei secții din cadrul Direcției Investigarea Fraudelor. 

Viorica Mija
03/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii