DOC//Procurorul care a dispus interceptarea  Maiei Sandu, Dumitru Răileanu, un nou „apel fără apel”

Viorica Mija
02/06/2023
Colaj CIJM

Procurorul Dumitru Raileanu, învinuit alături de procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo, de abuz în serviciu la eliberarea şi retragerea acuzaţiilor în privinţa lui Veaceslav Platon, a contestat decizia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind repartizarea aleatorie a cauzelor penale.  Dumitru Răileanu nu este de acord cu partea care stipulează că dosarele se repartizează o singură dată, dar nici că președintele instanței are prerogative să formeze completele de judecată. De altă parte, CSM a declarat că pretențiile procurorului nu sunt întemeiate și că, de fapt, acesta nu ar fi de acord cu componența completului într-o cauză penală în care este vizat.

Pe 1 martie 2023, Dumitru Raileanu a înaintat la Curtea de Apel Chișinău acțiune împotriva Consiliul Superior al Magistraturii, privind anularea parțială a hotărârii, prin care a fost adoptat Regulamentul privind modul de distribuire aleatorie a dosarelor pentru examinare în instanțele judecătorești, prin excluderea alinietelor:

1. Conform procedurii de distribuire aleatorie prin intermediul PIGD, dosarele se repartizează aleatoriu o singură dată. 2. Pentru aplicarea criteriului aleatoriu, completele de judecată sunt constituite de președintele instanței, prin ordin, la începutul fiecărui an ca fiind ilegale

Raileanu a invocat faptul că, în calitate de parte într-o cauză penală pendinte, are interes legitim ca completul de judecători care examinează fondul să fie instituit legal, fără ingerința ilicită din partea președintelui unei instanțe de judecată.

De altă pare, CSM consideră că argumentele invocate în acțiune sunt declarative şi bazate pe interpretarea eronată a prevederilor legale. Astfel, din conținutul acțiunii ar rezulta că, de fapt, „reclamantul Raileanu Dumitru nu este de acord cu modul de constituire a completului desemnat prin încheierea din 02 noiembrie 2022, pentru examinarea cauzei penale, în care are calitatea de învinuit”.

Audiind argumentele părților, instanța a constatat drept neîntemeiate cererile înaintate.

Procurorul Dumitru Raileanu a fost acuzat în dosarul interceptărilor politicienilor din opoziţie, activiştilor civici şi jurnaliştilor în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc. După numirea lui Stoianoglo la şefia Procuraturii Generale, procurorul şi alţi doi colegi ai săi, implicaţi în interceptări, au fost scoşi basma curată. Ulterior, Railean a fost implicat în procesul de deculpare a lui Platon.

Dumitru Raileanu a reprezentat partea acuzării în dosarul Direcţiei a 5-a, în care sunt învinuiţi fostul şef al IGP, Alexandru Pânzari, în cel al șefului suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, şi al finului lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir.

În noiembrie 2021, jurnaliștii de la  Nord News au publicat o ordonanță semnată de Dumitru Raileanu, prin care s-a dispus filarea Maiei Sandu, în 2018. Motivul procurorului Dumitru Răileanu care a dispus efectuarea filajului asupra Maiei Sandu este că ea ar fi îndemnat cetățenii la dezordini în masă. „Maia Sandu îndeamnă pe rețelele de socializare cetățenii la dezordini în masă și la răsturnarea sau schimbarea prin violență a orânduirii constituționale”, se arată în motivarea deciziei procurorului care a dat undă verde urmăririi Maiei Sandu.

În martie 2022, Dumitru Raileanu a fost suspendat din funcția de procuror din cadrul PCCOCS. Atunci, Raileanu a declarat că acţiunile întreprinse în privinţa sa sunt abuzive. 

Viorica Mija
02/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii