DOC//„Santa Barbara” din justiție cu ministrul Spînu și Turboenergy Power. Ce sumă pretinde compania

Viorica Mija
21/02/2024
Colaj CIJM

Curtea de Apel Chișinău a admis recursul companiei Turboenergy Power și a dispus casarea încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, în cauza civilă de apărare a onoarei, demnității și reputației profesionale împotriva ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Astfel, problema soluționată prin încheierea casată va fi rejudecată. Cererea companiei, în care cere prejudicii de 250 de mii de lei, a ajuns pentru a doua oară pe masa magistraților instanței de apel. În timp ce Turboenergy Power declară că Spînu, prin comentariile expuse în spațiul public, i-ar fi prejudciat imaginea, avocatul ministrului susține că cererea companiei ar urma să ajungă la coș, deoarece nu este întemeiată și a fost depusă cu grave încălcări de procedură.

În iunie 2023, Turboenergy Power a depus cerere de chemare în judecată pe numele lui Andrei Spînu. Societatea comercială a cerut  „dezmințirea informației defăimătoare, exprimarea scuzelor oficiale și compensarea prejudiciului cauzat în legătură cu faptul răspândirii informației defăimătoare, calomnioase ce atentează la onoarea, demnitatea și reputația profesională”. Ulterior, și anume pe  26 septembrie 2022, avocatul lui Andrei Spînu a înaintat demers privind scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată, invocând probleme de procedură. În consecință, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, pe 24 octombrie 2022, a admis argumentele apărării și a scos cererea de pe rol.

Compania a declarat recurs, dar și examinarea cauzei într-un alt complet de judecată. Prin decizia din 14 martie 2023, Curtea de Apel Chișinău a admis parțial solicitările reclamantului.

„Studiind materialele dosarului, probele administrate, analizând legalitatea şi temeinicia încheierii supuse recursului, prin prisma argumentelor invocate în cererea de recurs, Colegiul Civil consideră recursul întemeiat, care urmează a fi admis, cu casarea încheierii primei instanţe și respingerea solicitării de scoatere a cererii de pe rolul instanței și cu restituirea pricinii pentru examinare în fond în același complet de judecată”, se arată în decizia completului forma din judecătorii  Ana Panov (președinte), Viorica Mihaila și Angela Braga.

Avocatul companiei a depus o altă cerere, dar aceasta i-a fost restituită, deoarece conform instanței, nu era completă.

Compania Turboenergy Power a contestat în instanță și rezultatele tenderului pentru repararea echipamentelor la întreprinderea de stat Termoelectrica. Următoarea ședință este planificată pentru data de 24 aprilie curent. Reprezentanții companiei declară că  licitația s-ar fi desfășurat cu încălcări, iar tenderul „nu a întrunit principii de bază, precum tratamentul egal al tuturor participanților, nediscriminarea și concurența loială”.

Aceștia invocă și faptul că licitația a fost câștigată de compania rusă Power Machines, care se regăsește în lista sancțiunilor internaționale.

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Andrei Spînu a comentat pretențiile Turboenergy Power.

„Nu voi da dreptul unor șmecheri să susțină alți șmecheri. Este adevărat, se poate de mers cu altă tehnologie, dar (…) valoarea acestei tehnologii este de câteva sute de milioane – 300 milioane, 400 milioane, jumătate de miliard de dolari, iar valoarea proiectului care este acum de 13 milioane. Nu poate „Termoelectrica” să se îndatoreze cu câteva sute de milioane. Și decizia care a fost luată cu Banca Mondială cu câțiva ani în urmă a fost luată pentru reabilitare. Această reabilitare costă 13 milioane și poate funcționa 10 ani”, a menționat Andrei Spînu.

În urma scandalului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că a studiat personal situația privind licitația de la „Termoelectrica” și a constatat că nu există o altă candidată care ar fi dispusă să repare aceste instalații, deoarece acestea au fost construite în anii ’70 anume de firma câștigătoare.

Viorica Mija
21/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii