Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a scos de pe rol cererea de chemare în judecată depusă de compania Turboenergy Power împotriva fostului vicepremier Andrei Spînu. Hotărârea a fost pronunțată joi, 28 noiembrie. Totul, după ce reprezentantul reclamantului nu s-a prezentat la ședință, chiar dacă a fost citat legal, și nici nu și-a motivat absența. Instanța a conchis că nu s-a adus dovada unui interes pentru a uza de dreptul de a se apăra. Turboenergy Power l-a acționat în judecată pe Spînu pentru comentariile expuse în spațiul public, care i-ar fi prejudciat imaginea. De altă parte, avocatul fostului funționar a declarat că cererea nu este una întemeiată. În ultima ședință, apărătorul a solicitat ca acțiunea să fie scoasă de pe rol.
Compania Turboenergy Power a contestat în instanță și rezultatele tenderului pentru repararea echipamentelor la întreprinderea de stat Termoelectrica. Următoarea ședință este planificată pentru data de 24 aprilie curent. Reprezentanții companiei declară că licitația s-ar fi desfășurat cu încălcări, iar tenderul „nu a întrunit principii de bază, precum tratamentul egal al tuturor participanților, nediscriminarea și concurența loială”.
Aceștia invocă și faptul că licitația a fost câștigată de compania rusă Power Machines, care se regăsește în lista sancțiunilor internaționale.
În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Andrei Spînu a comentat pretențiile Turboenergy Power.
„Nu voi da dreptul unor șmecheri să susțină alți șmecheri. Este adevărat, se poate de mers cu altă tehnologie, dar (…) valoarea acestei tehnologii este de câteva sute de milioane – 300 milioane, 400 milioane, jumătate de miliard de dolari, iar valoarea proiectului care este acum de 13 milioane. Nu poate „Termoelectrica” să se îndatoreze cu câteva sute de milioane. Și decizia care a fost luată cu Banca Mondială cu câțiva ani în urmă a fost luată pentru reabilitare. Această reabilitare costă 13 milioane și poate funcționa 10 ani”, a menționat Andrei Spînu.
În urma scandalului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că a studiat personal situația privind licitația de la „Termoelectrica” și a constatat că nu există o altă candidată care ar fi dispusă să repare aceste instalații, deoarece acestea au fost construite în anii ’70 anume de firma câștigătoare.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii